Агресивните пациенти в „черен списък“ и без право на линейка – България

Главните новини

Българския лекарски съюз (БЛС) предлага да се изготви „черен списък“ на пациентите, проявявали агресия над лекар. На фигуриращите в него лица да се отказва домашно посещение от медик, настоява съсловната организация като мярка срещу зачестилите нападения срещу медици у нас. Идеята на БЛС бе лансирана днес и подкрепена от представители на Министерството на здравеопазването по време на кръгла маса за превенция на агресията над лекари, предаде Дарик.

С кръгла маса на тема: „Мерки за превенция на агресията срещу медицински лица“ Български лекарски съюз (БЛС) стартира национална информационна кампания за прилагане на мерки срещу проявата на агресия над медици. Кампанията ще бъде дългосрочна, позитивна и ще обединява усилията на институции, организации и медии.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев бе категоричен, че насилието над медици е излязло извън контрол.

По данни на Министерство на здравеопазването случаите на насилие в Спешна помощ са 47 за 2015 г., 28 за 2016 г., 25 за първите шест месеца на 2017 г.

За периода 2013-2017 г. са образувани общо 60 досъдебни производства за насилие над медици, 33-ма са осъдени, а четирима са с ефективна присъда, отчитат от Прокуратурата.

Най-често жертва на насилие са медиците от Спешна помощ. Причините за това са ниската култура и морал на пациентите, негативно медийно отразяване на събитията, недостатъчната комуникация между пациент и лекар, както и агресия от страна на дрогирани пациенти.

Оказва се, че сред 1400 анкетирани медицински лица, всеки втори е заявил, че някога в живота си е бил обект на агресия. 

Проучването, организирано от Лекарския съюз, показало още, че едва 5% от пациентите одобряват здравната ни система. Това, което прави българския пациент най-недоловен от системата, било свързано с необходимостта от доплащане за здравни услуги. 

Заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева изрази съжаление, че доверието лекар-пациент е загубено и заяви, че то трябва да се изгради отново с помощта на широката общественост. Тя отчете 52 случая на агресия над лекари за първите седем месеца на годината.

Заместник вътрешният министър Стефан Балабанов пък призова за практически действия, за да се пресече агресията. От МВР обещаха, че ще работят по места в по-тясно сътрудничество с медицинските екипи.

Омбудсманът Мая Манолова видя причините за нападението над медици в хроничното недофинансиране на здравеопазването, противоборството в системата на здравеопазването, създавано от политиците и засилващата се агресия в обществото заради нарастващото чувство за липсата на справедливост в обществото. Тя призова за повече толерантност.

Част от мерките, които БЛС предлага срещу агресията над медици са: повишаване на информираността за правата и задълженията на пациентите чрез съвместни инициативи на пациентски организации и БЛС – материали, семинари и събития; повишаване на комуникационните умения на медиците чрез въвеждане на хорариум в Медицинските заведения за обучение на тема: „Умения за комуникация лекар-пациент“; обсъждане на нормативни промени, регламентиращи възможност за отказ правото на домашни посещения при пациенти насилници над лекар.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар