„Барометър“: Българите не искат Истанбулската конвенция! Ниските доходи, социални въпроси и корупцията на управляващите са основните проблеми на страната!

Без категория

63 процента от българите не искат България да ратифицира Истанбулската конвенция.

Това показват данните от последното проучване на социологическа агенция „Барометър“. 29 процента подкрепят документа, въвеждащ термина „социален пол“ у нас, а 8 процента нямат мнение.

Аргументите за ратифициране на Истанбулската конвенция, особено в частта ѝ касаеща „третия пол“, категорично не срещат симпатиите на българите.

Видимо представянето от привържениците на нестандартните сексуални ориентации на конвенцията като документ, защитаващ правата на жените, не се възприема от по-голямата част от българските граждани, показва анализът на „Барометър“.

Допълнително позицията против конвенцията в този ѝ вид, изразена от лидерите на две от основните политически формации – Обединени патриоти, участник в управлението на страната, и на опозиционната БСП – втвърдява отношението на противниците на Истанбулската конвенция.

А това са и двете партии (БСП и ВМРО от Обединените патриоти), които имат най-дълга – над 100-годишна политическа история.

Категоричната позиция на всички религиозни конфесии в страната, начело с БПЦ, както и другите християнски и ислямски деноминации допълнително подсилва крайното мнение на българското общество „против“ конвенцията.

Вторият лифт на Банско се одобрява от по-голяма част от българите вероятно не заради самото съоръжение, а като символ на развитието на туризма и българските региони въобще.

От години в българското общество се наблюдава увеличаващо се недоволство срещу „зелените“ ограничения, които спират икономическото развитие.

Българинът очевидно не е съгласен в едни държави от ЕС да се развива инфраструктурата, което генерира доходи и работни места, а у нас да се създават постоянни пречки.

Накарани да изброят значимите за обществото ни проблеми, анкетираните открояват като първо и най-значимо ниските доходи (заплати, пенсии, социални помощи) – посочени от 68% от респондентите.

След това подреждат социални въпроси (61%) и бюрокрацията/тромавата администрация ( 58%). Като четвърти основен проблем, заявен от 51% от анкетираните, е здравеопазването.

Чак на пето място по важност анкетираните посочват корупцията (44%), която бе основание за искане на вот на недоверие към правителството.

30-35% от анкетираните посочват като проблемни за обществото ни също и монополите, високите битовите сметки, лошата инфраструктурата, демографията (обезлюдяването и емиграцията на младите).

Характеристики

Период на провеждане на изследването: 20-24.01.2018 г.

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права

Обем на извадката: 986 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно интервю

Демографски профил на анкетираните

Възраст

18-40 г.

30,4

41-60 г.

34,0

над 60 г.

35,6

Пол

мъж

49,4

жена

50,6

 

Епицентър

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар