Без предупреждения за камери на пътя, настоява КАТ – България

Главните новини

КАТ иска да се премахнат  обозначителните знаци преди пътните камери, които предупреждават шофьорите да спазват правилата, за да не бъдат заснети в нарушение. Това съобщи за Дарик началникът на „Пътна полиция” комисар Бойко Рановски.

Той е категоричен, че знакът затруднява работата на пътните полицаи и ще настоява за премахване на сигнализацията поне пред мобилните камери.

Подобен опит имаше и през миналата година, но предложението беше отхвърлено от Транспортната комисия.
 
Знак Е24, който обозначава участък с пътна камера за контрол на скоростта, бе въведен през май 2015 г. с цел КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери.

Тяхното използване бе спряно от Върховния административен съд през 2014 г., тъй като според магистратите нямало достатъчно гаранции, че те не се манипулират и не е сигурно дали заснетият водач е в нарушение преди или след ограничителния знак за скоростта.

„Ние ще го предложим, а дали ще го одобри нашето ръководство и ще стигне до Народно събрание, не мога да кажа категорично. За стационарните камери не е проблем да бъдат сигнализирани и да се знаят местата, но мобилният контрол, за да може да сме по-реални и мобилни, знакът ни затруднява“, каза Рановски.
 
Опит за премахването на знака имаше и през миналата година – тогава обаче депутатите от Транспортната комисия отхвърлиха предложението с мотива, че табелата има силен превантивен ефект, а „работата на КАТ не била да се крие по храстите“. Според Рановски обаче въпросният „превантивен ефект” не е толкова голям. 

„В стационарните камери имаме по 1500 нарушения на камера на месец. Така че това, че има знак, не означава, че повече се спазва. По-ефективен е контролът с мобилните камери, защото там може един час да контролираш на едно място, следващия час на друго място“, каза още той.
 
В момента пътните участъци, в които работят мобилни камери на КАТ, трябва да са обозначени със знак Е24 и да са обявени предварително на сайта на МВР, както и по медиите.
 
В случай че табелата преди мобилна камера не е сложена, издаденият електронен фиш за превишена скорост може да бъде отменен при обжалване в съда.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар