Без шоково поскъпване на водата, обеща Николай Нанков – България

Главните новини

В момента се изработва дългосрочна стратегия за финансиране на водния сектор заедно със Световната банка и ще се избере този модел, който е най-подходящ за нашите условия. А българските граждани трябва да бъдат спокойни – няма да има драстично повишаване на цената на водата, това ще става плавно. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при откриването на международната конференция „Опазване и устойчиво използване на водите в България“, предаде БГНЕС.

Темите, които се разискват, са посветени на опазването и устойчивото използване на водите в Източна Европа, уязвимостта на България от изменението на климата, свързано с водния сектор, опазването и на водите и ВиК услугите, управлението на водните рискове в селскостопанския сектор в България, безопасността на язовирите и тяхната рехабилитация у нас и др. В срещата участват представители и експерти на институциите у нас и на ЕС,на общините в България, на Световната банка и др.

Учените не са на едно мнение за влиянието на климатичните промени върху ураганите и тайфуните, но при нас това се проявява като екстремни горещини, екстремни застудявания, проливни дъждове и др., посочи министър Нанков. И допълни, че в тези условия управлението на риска е от съществено значение и МРРБ ще провежда една устойчива, планова политика в този сектор.

За първи път у нас от доста години започва строителство на два нови язовира с основно предназначение за питейно-битови нужди – край Пловдив и Панагюрище, информира още Нанков. Те ще осигуряват чиста вода за населението през цялата година. Това е единственото решение за нормални доставки и качество на питейна вода- с този проект доказваме, че визионерски сме локализирали тази инвестиция. Благодарение на заема от Световната банка на тези два обекта се даде реален старт, каза той. През юли т.г. стартира и рехабилитацията на язовир „Студена”, а ремонта се прави без източване на вода, с иновативни методи и ще удължи експлоатацията му поне с 50 г., уточни министърът.

Нашето ведомство управлява и пътната и ВиК инфраструктурата, отбеляза Нанков. Дължината на ВиК мрежата в страната е 90 хил. км, това са 200-300 магистрали „Тракия”, направи сравнение той. И поддръжката на тази мрежа не е по-малко отговорно, отколкото на пътищата. Министърът благодари на колегите си за ефективната работа по ОП ”Околна среда”, обеща ресурсът да се използва в максимална степен, за да се решават проблемите с водната инфраструктура. Съществен е въпросът как тези инвестиции ще се отразят на цената на водата- ще се премине от грантово финансиране към отпускане на нисколихвени кредити,към отпускане на банкови гаранции и др., поясни той. Като се държи на социалната поносимост на тези инструменти. Министър Нанков предупреди, че трябва да се внимава с публично-частното партньорство.

Нашият ангажимент е към много институции в България по отношение на водния сектор и на управлението на язовирите, заяви Давид Мишо, ръководител сектор вода за регион Европа и Централна Азия на Световната банка. Той разказа за съвместните инициативи досега на българското правителство и Световната банка. Вие имате една от най-добрите води за пиене в региона, каза той. Трябва ви достатъчно добра и качествена вода за пиене, за промишлени нужди- трябва да мислим как да осигурим вода за бъдещето в контекста на глобалните климатични промени, продължи Мишо. Имаме три основни инструмента- устойчиви водни ресурси с услуги, които да управляваме добре и ефективно, а ако не намалим риска от наводнения това не може да стане, трябва да се разчита на институциите, които управляват този сектор, да имат точна хидрометеорологична информация за ситуацията, а инфраструктурата е от огромно значение, коментира представителят на Световната банка. Всички тези цели са свързани една с друга, добави той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар