Белград сега пък признава името на Македония – Свят

Главните новини

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия признава конституционното име на Македония, въпреки че Скопие Косово. Изявлението му идва, след като сръбският външен министър Ивица Дачич на среща с гръцкия си колега Никос Коцияс заяви, че Сърбия е направила грешка, като е признала конституционното име на Македония.

„Признаваме името на Македония, въпреки че Скопие призна независимостта на Косово. Сигурен съм, че това е противно на волята на нейното население”, каза той пред репортери.

Вучич е на посещение във Вашингтон, където проведе среща с американския вицепрезидент Майк Пенс. Двамата разговаряха за откритите въпроси на Балканите, включително и за спора с името на Македония, статута на Косово и ситуацията в Босна и Херцеговина. Двамата държавници се съгласиха, че всички спорове трябва да се решават по мирен начин чрез диалог. Очаква се Пенс да говори повече за ситуацията на Балканите в срещите с лидерите от региона в Подгорица на 2 август. Американският вицепрезидент изрази загриженост за руското влияние в региона и подчерта, че новата американска администрация подкрепя икономическо сътрудничество между балканските държави.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

Вашият коментар