Белград се заяжда със София: В България бежанците мрат от студ

Главните новини

Белград се заяде със София във връзка с бежанците. Този път обаче обвинението не идва по повод множеството мигранти, които се опитват да влязат в Сърбия от България, а за отношението ни към тях. „За разлика от България, в Сърбия нямаме случаи на починали от студ мигранти“, каза сръбският социален министър Александър Вулин пред местна телевизия, предаде БГНЕС. Коментарът му бе по повод драматичното положение на около 1000 мигранти на централната гара в Белград, за които алармираха през последните десетина дни няколко международни организации, включително и „Лекари без граници“, които сравниха положението в Белград с „Джунглата в Кале“.

В същото време световните агенции съобщиха за починали мигранти при опит да влязат в Сърбия по-рано тази година. „Държавата има сили да разкара някакви си там 500 – 600 мигранти, които в момента се намират на Централната ЖП-гара в Белград“, каза още Вулин. И добави, че въпросът е как това нещо ще изглежда пред света. Министърът се похвали, че „сръбските лекари са излекували от всички болести мигрантите като краста, въшки и др.

В момента на територията на Сърбия има близо 7000 мигранти. За всеки един от тях има място в приемните ни центрове, каза още Вулин. „Поради тази причина изпратихме войската по границите. Аз много ясно обясних на Запада, че ние разполагаме с около 6000 легла за мигрантите, както и храна, медицинска и правна защита. Може да изградим 1 или 2 центъра като този в Идомени в Гърция, но нашата стратегия е да настаним мигрантите в повече малки центрове“, обясни той. Вулин съобщи, че през следващите седмици ще разговора в Брюксел с комисаря по миграционната политика на ЕС за т.нар. „Западнобалкански маршрут“. „Ние отделяме много малко средства от бюджета за мигрантите. Основно получаваме международна помощ, без която няма да може да се справим. Но, ние казахме на Брюксел – Сърбия не е предизвикала мигрантската криза и поради тази причина няма да плащаме за нея“, каза още Вулин.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

Вашият коментар