Бивш хървтски президент: Студената война още е на балканите – Свят

Главните новини

На политическата сцена на Балканите нищо не се е променило и живеем в атмосфера на продължаваща студена война, заяви в Прищина бившият хърватски президент Стипе Месич. „Мога да кажа, че на политическата сцена на Балканите нищо не се е променило в положителен смисъл. Живеем в атмосфера на продължителна студена война, докато Европа потъва във вихъра на популизма”, каза Месич в изказването си пред двудневната конференция за култура и мир на Западните Балкани, започнала вчера в косовската столица Прищина, предаде БГНЕС.

Във форума участват бившите президенти на Албания и Косово Алфред Мойсиу и Фатмир Сейдиу и депутатът от парламента в Прищина Слободан Петрович. Месич се срещна в Прищина с косовския премиер Рамуш Харадинай, който му благодари за „силната подкрепа, която е оказал на Косово и косовския народ във всички периоди – от мирното движение през 90-те години, през освободителната война и пътя на държавата към независимост и до ден днешен”.

„Примерът и пътят на Хърватия към членство в ЕС и НАТО са добри, на които трябва да се опре Косово в своя евроатлантически дневен ред”, каза Харадинай след срещата. Месич честити на Харадинай избирането му за министър-председател и каза, че „политическите функции са временни, но неговото приятелство с Рамуш Харадинай и народа на Косово ще бъдат вечни”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар