Бизнесът настоява: Ако си студент държавна поръчка, ще работиш първо в България, иначе – плащаш!

България, Образование

Българските студенти, приети държавна поръчка, е редно да имат ангажимент да работят след завършването си определено време в родината си, а ако не желаят – да връщат сумата, инвестирана в обучението им или поне част от нея, каза днес във Варна Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, пише Блиц.

Той уточни, че в организацията са изчислили колко е загубила страната ни през последните близо 30 години от това, че обучени младежи – завършили университет или средно специално училище, са я напуснали веднага след дипломирането си.

Според Иванов сумата възлиза на близо 25 милиарда лева и тези средства са абсолютно невъзвращаеми.

По думите му тези хора на практика са допринесли за развитието на икономиката и повишаване на брутния вътрешен продукт на други държави, макар че са получили образованието си безплатно у нас.

АИКБ предлага реформа в начина на финансиране на университетите, допълни Иванов. По думите му е добре държавата да плаща само за обучение в специалности, за които има реално търсене на пазара на труда.

Иванов допълни, че предложението младежите да работят поне известен период в родината си, не означава да се ограничава свободата им или правото им на придвижване и работа.

Всеки има право да имигрира, но и държавата има право да си търси направените инвестиции за образование, обясни Иванов.

Във Варна днес изпълнителният директор на АИКБ участва в дискусионен форум, посветен на съвременните бизнес модели и форми на труд в условията на дигитализация и глобализация.

Домакин и организатор на срещата бе Икономическият университет в крайморския град. В дискусиите се включиха и представители на Европейския икономически и социален комитет.

Блиц, Вихрогон

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар