Бизнесът не очаква инфлация, ако България влезе в еврозоната – България

Главните новини

Не очаквам инфлация, породена от влизането в еврозоната, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България по повод новината, че Еврогрупата е дала зелена светлина за присъединяването на страната към чакалнята на еврозоната.

България е готова да влезе в еврозоната и трябва да го направи по фиксирания курс към еврото, каза Велев. „Ние не очакваме инфлация. Нещо повече – ще призовем нашите членове, ще предложим и на други работодателски организации, да направят същото за избягване на спекулации по тази тема“, коментира той, предава „Дарик“. 

Според професор Стефан Петрунов присъединяването на страната ни към еврозоната ще изсветли икономиката ни. „Пътят, по който тръгваме, като цяло е много добра новина, защото показва по-голямо доверие на еврозоната към България. И това е благоприятно за инвеститорите и от друга страна, извървяването на този път не е просто минаване на време, а изисква редица реформи“, посочи той.

Както заяви преди време премиерът Борисов, страната ни ще получи пътна карта за присъединяването си към валутния съюз. България официално настоява да влезе в чакалнята на еврозоната до юли 2019 г., въпреки че евроинституциите не поеха ангажимент кога точно ще се случи това.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар