Бизнесът реве: Няма кой да работи в България, над 18 хил. са свободните места!

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Агенцията по заетостта обяви ,че през юни е имало 750 работни места, които са останали без кандидати.

Местата са обявени от 172 работодатели на 17 трудови борси. Официално свободните работни места в страната към 11 юли са 18 936.

Обявените позиции са в сферата на преработващата и хранително-вкусовата промишленост, производството на кожени изделия, шивашката промишленост, туризма, строителството, дърводобива, ресторантьорството, производството на млечни продукти, металообработването, машиностроенето, фармацията, производството на птиче месо, търговията и услугите, производството на електрически съоръжения, въгледобива.

Силно търсени са също общи работници в оранжерийно производство, работници със специфична професионална квалификация – мотокаристи, багеристи, кранисти, оператори производствена линия, шивачи, гладачи, работници консервна фабрика, автоклависти, машинни оператори, шлосери и др. Представени бяха и свободни длъжности в Българската армия.

В Пловдив пък има обявени над 30 места за учители, щатните бройки стоят отсега в бюрата по труда, но колко ще бъдат заети до началото на учебната 2018/2019 година е неясно.

Ситуацията на пазара на труда в страната се влошава всяка година, коментират експерти. Не достигат както хора с висше образование, така и кадри със средно образование. Има свободни места дори за охранители и управител на бензиностанция.

Изнесените статистики и все по-честото оплакване на работодателите от липса на работна ръка са сред най-коментираните теми по форуми и социални мрежи… Ето някои от мненията едно към едно:

В България няма синдикати. Искам да попитам защо така наречената Трудова инспекция си затваря очите пред 16 часов работен ден, описан в графиците като 8,5? Защо в България все още може собственик на магазин или предприятие да се пише, че работи едновременно на 3 обекта ? От Инспекцията по труда много добре знаят това и си затварят очите, може би защото получават рушвети! Е кой да работи в такава обстановка?!

Ало, бизнеса, какво четем тук? Тази година хлопате с 18 хиляди, догодина с 36, по догодина със 72 хиляди. Лоша работа, спор няма. Каква я мислехте, пък тя каква става. Тези млади момчета и момичета, от училище директно се изстрелват при западните ви колеги, подминават ви като малка гара. Няма как! Днешните отиват там където се предлагат нормални условия на труд и заплащане. Вече само с “пари нема” и “шъ съ оправим” не става. Тц, тц, тц…Казвате, яко ви объркаха плановете за тази петилетка, а ? Не вярвам да не го усещате. Не, че нещо, ама може и да ви последната петилетка. 😉 Няма как да оцелеете в този пазар на труда с този си начин на мислене. Ами какво да ви кажа. Приятен ден и приятно фалиране.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар