Благодатният огън пристига в България довечера около 20:00 ч.

Главните новини

В навечерието на Възкресение Христово Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприян ще донесе от Йерусалим Благодатния огън за всички българи. Митрополит Киприян и водената от него църковна делегация ще участва в богослужението на Божи гроб в Светия град за чудодейното слизане на Божествения огън. След което правителственият самолет със Свещения огън ще пристигне на родна земя на правителствения ВИП на Летище „София“ между 19:00 и 21:00 ч. довечера, предаде БГНЕС.

Вечерта в катедралния храм „Св. Александър Невски“ празничното богослужение за Възкресение Христово ще бъде оглавено от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който ще бъде посрещнат тържествено с празнично биене на камбаните в 23:20 часа и веднага след това ще започне богослужението. Петнайсет минути преди полунощ от параклиса на Синодалната в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатния огън. В храма ще присъства и президентът Румен Радев, който пръв ще вземе лично от ръцете на патриарха неръкотворния огън.

Точно в полунощ патриарх Неофит ще поздрави с „Христос воскресе” изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ от специално издигната платформа пред катедрала. Ще прозвучи евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: „Христос воскресе – Воистина воскресе!” при тържественото биене на камбаните на храм-паметника „Св. Александър Невски”. Патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ, а веднага след връщането в храма ще започне празничната Св. Литургия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар