Бойколандия: Бонусът – за застрахователите, малусът – за шофьорите, да ни ударят направо и 100 тояги

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
В предлагания в България вариант системата ”бонус-малус” при изчисляване на задължителната застраховка ”Гражданска отговорност” няма да подобри пътната обстановка, няма да поощрява добрите шофьори и единствено ще облагодетелства застрахователите.

Това каза Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

 

Припомняме, че от Комисията за финансов надзор предложиха проект на системата, която предвижда с до 25% по-евтина „Гражданска отговорност“ за изрядните шофьори и ръст на цената на полицата с до 400% за тези, които извършват тежки нарушения.

 

Всеки един закон трябва да бъде ясен точен и достъпен за потребителите. Този закон нито има яснота, нито достъпност. Тук се започна с една голяма дебела тояга. Бонусът е за застрахователите, малусът е за шофьорите. В случая наказваме пистолета, който е гръмнал, а не човекът, който е стрелял, заяви Иванов.

 

Тази система не стимулира добрия водач, слага всички на една нога и пълни джоба на застрахователите. Това е един балон, който ще се спука. Напрежението нараства и това е един автогол, който управляващите си вкарват в края на годината. Първо се вдига данъкът на колите, сега и гражданската отговорност – дайте и сто тояги на голо да ни ударят, подчерта Йонко Иванов.

 

Тук никъде не се говори за възпитателен ефект, говори се само за санкции, каза още той.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар