Бойколандия: Още 14 обречени на смърт заради белодробна трансплантация

България

Поне 14 пацианта, които се нуждаят от спешна транспалнтация са обречени на смърт, заради неуредените отношения на страната ни с европейската донорска мрежа Евротрансплант,

заяви Георги Пеев от Националната асоциация на трансплантираните пред журналиста Сашо Диков по Евроком.

Припомняме, че само за последните две седмици трима българи са починали, неуспявайки да дочакат трансплантация на бял дроб.

Проблемът с чакащите белодробна трансплантация възникна през май т.г., когато изтече договорът между българските власти и австрийската клиника във Виена, към която дотогава се насочваха болните.

У нас подобни операции не се извършват заради задължения на НЗОК към чудите здравни каси, заради което пациентите не могат да получат и лечение в чужбина. Тази година нашумя скандалът със задълженията на здравната каса.

Друга причина, която сега обрича пациентите на смърт е липсата на такт от страна на родните чиновници, заяви Пеев. Ваньо Шарков, който заема поста на зам.-министър на здравеопазването по време на кабинета Борисов 2 отправи изключително невъзпитано писмо до клиниката във Виена.

Въпреки че страната ни има задължения към лечебното заведение, Шарков изпълни посланието си с обвинения и упреци. Австрийските медици допълнително изключиха възможността за компромиси, в резултат на което лечението на наши пациенти в чужбина стана още по-труднодостъпно.

Серизна спънка пред пациентите е и оформянето на документацията, заяви Пеев. Според него самата процедура е изключително тромава. Изискванията налагат преди операцията пацентът да посочи името на донора си, което само по себе си е невъзможното, тъй като процедурата се извършва в чужбина и в повечето случаи такава информация няма.
Същевременно статистиката сочи, че преди 1989г. България е била на първо място в Източна Европа с условията си за извършване на различни видове и по брой трансплантации. Сега обаче страната ни е последната в същата класация. Причините за това са както в материалната база, така и в липсата на достатъчно квалифицирани специалисти, повечето от които вече са в предпенсионна възраст.

„Кога минисътрът ще си подаде оставката – колко още българи, чакащи за трансплантация трябва да загубят живота си”, попита журналистът Сашо Диков. Той атакува в парламента здравния Кирил Ананиев, докато в залата течеше дебатът по третия вот на недоверие към кабинета – за провал на системата на здравеопазването.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар