Бойколандия: 21 деца на политици и богаташи приети с връзки в математическата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

21 деца са приети „по втория начин”, с връзки в едно от най-добрите и най-тежките като тест училища в София и България – Софийската математимеска гимназия.

Раследване на сайта ОFFNews след читателско писмо сочи и виновника, наблъскал отрочетата на политици и богаташи, където не им е мястото е Ваня Кастрева – шеф на Регионалното управление по образование, прочула се като зам.-министър в Борисов 2 с репликата по повод изнасилено в дом детенце в неравностойно положение, което тя обвини, че „се пипало” и така „предизвикало” чичкото.

Тя разполагала с правомощието да попълва паралелки с деца, дори да не са с добри резултати, независимо от класирането и реда на резервите в него.

Така, при утвърден държавен план-прием от 156 бройки, са приети 179 деца.

Само две от над-приетите деца са вътре заради  брат или сестра близнак, които са постигнали високи резултати и са били класирани и записани, което е нормално. Останалите 21 са „парашутирани” заради заслуги на родителите им.

Дете на човек на властова позиция е записано в СМГ, въпреки че с резултатите си не би влязло, дори местата да бяха двойно повече!

За някои родителите са използвали новите възможности за защита на личните данни, за да останат имената скрити зад номер, пак несъбрали достатъчно точки, но влезли в СМГ.

Разбира се, не всички 21 „надпланови“ са деца на властта. Родители разказват стряскащи истории какво са направили други майки и бащи, за да приемат некласираните им деца.

Според Кастрева началникът на РУО може да „спусне“ дете, без да доказва, че то разбира от математика. Наистина ли наредбата е толкова несправедлива?

Кастрева лъже! Началникът на РУО би имал право да разрешава преместване на деца в СМГ по чл. 106 от Наредба 10, ако в нея не съществуваше ограничение това да се прави, когато става въпрос точно за училища като СМГ. То се намира само няколко реда по-нагоре.

В чл. 101 пише, че „преместване на ученик е всеки случай на постъпване в друга паралелка на същото или друго училище извън случаите по чл. 142, ал. 2 и 3 ЗПУО“. Случаите по чл. 142 са училищата, които приемат на база държавен план-прием (каквито са СМГ, езиковите гимназии, професионалните гимназии, спортните училища, тези по изкуствата и културата).

В Наредба 10 министърът на образованието е пределно ясен – от точка 5 на ал. 3 става ясно, че се визира точно приемът в пети клас в гимназиите с профили „Математически“ и „Природни науки“, каквато е СМГ. Но не само в СМГ, а в редица силни софийски училища след 15 септември изненадващо започват да пристигат нови и нови ученици до набъбването на паралелки до над 30 деца.

Другото обяснение на Кастрева за приема на деца извън официалното класиране е чл. 61, ал. 5 от Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование на Министерския съвет от 5 септември 2017 г.

Там пише, че „в особени случаи при определяне на броя на паралелките броят на учениците в тях може да се завиши и над стойностите по ал. 4 (бел. ред. тоест с повече от 3 деца) след разрешение на министъра на образованието и науката по мотивирано предложение от директора на училището“. Тя обаче не е министър, за да го прави.

„Особените случаи“ не са единствената „вратичка“. Използва се и друга – детето кандидатства в математическа гимназия в страната, където желаещите са много по-малко и влиза много по-лесно, отколкото би влязло в СМГ. След това го прехвърлят в София.

Случилото се тази година не е прецедент, а практика – твърдят родители на ученици, които в момента учат в СМГ и такива, чиито деца са завършили гимназията.

Тези вътре признават, че трудно могат да направят каквото и да било, защото ги е страх. Не смеят да надигнат глас, защото не знаят дали ако протестират, техните синове и дъщери няма да бъдат ощетени по някакъв начин.

Явно ситуацията е трудна и за педагозите там. В началото на тази учебна година учителка директно попитала петокласници в час колко деца са „с връзки“. Няколко вдигнали ръце – разказва майка и коментира: „Най-вероятно и на нея вече ѝ е дошло до гуша, защото това са спуснати деца, а там по принцип се работи с много силни ученици. Но представете си какво се случва в главите на децата: те разбират ли какво значи „с връзки“; тези, които не вдигат ръка какво ли си мислят – това добро ли е, лошо ли е?“.

Към мисълта, че това не се случва за първи път насочва и доклад от директора на СМГ, предоставен на OFFNews в края на ноември след второ наше запитване. От него става ясно, че не само паралелките в пети клас са с повече деца от определените в държавния план-прием (по 26 деца в 6 паралелки). Надпланов прием има и в шести и в седми, и в девети, и в десети, и в единадесети, че дори и в дванадесети клас. (Осми клас, в който се влиза след нови изпити, не фигурира в документа, изпратен ни от директора.). Някои паралелки достигат 32-ма ученици.

„Нарушен e принципът на състезателност“ – категоричен е в коментар министър на образованието Красимир Вълчев, след като се запозна с казуса, и обяви, че инициира промени, с които „вратичките“ в нормативната уредба за подобен прием да бъдат затворени.

От сайта на СМГ са заличени всички следи за случилото се. Няма ги списъците с резултатите на състезанията, няма ги приетите на първо, второ и трето класиране. В ход е новата кампания – за прием на петокласници през учебната 2019/2020 година.

Съзнаваме, че вероятно ще пострада качеството на нашето разследване, но не можем да допуснем да понесе страдание дете, било поради амбициите на негови близки, било поради други причини.

А по отношение на законността на конкретни случаи и други възникващи съмнения ще оставим компетентните органи да се произнесат, като вярваме че предоставяме достатъчно данни, за да инициират своите проверки (бел. ред.).

19min.bg, Offnews

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар