БОЙКОСъдът: Дете само се блъсна в кметски джип и се нарани

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Дете може да се удари само в джип и да си нанесе толкова тежки травми, че да се наложи да му бъдат извадени далакът и част от черния дроб.

Шофьорите нямат задължение да намаляват скоростта винаги, когато минават покрай училище, а само ако видят деца.

Самото дете, независимо че не е отговорно по който било да е закон, може да навлезе внезапно на пътното платно в нарушение на правилата.

Това става ясно от решението на окръжния съд в Перник, с което окончателно е оправдан бившият кмет на Трън Станислав Иванов (ГЕРБ). Той бе обвиняем за нанесените тежки травми на 6-годишния Ивайло Стоянов през 2015 г. Детето бе блъснато от кметския джип до училището в града. След инцидента Николов подаде оставка заради разразилия се скандал, предизвикан от заключението на разследващите в Трън, че детето само се е блъснало в колата. Делото бе преместено в Перник от главния прокурор Сотир Цацаров.

На първа инстанция бившият шеф на съда в Трън Михаил Алексов оправда Николов с мотива, че деянието му е случайно. Втората инстанция е изцяло съгласна с изводите на Алексов. Съдиите Виктор Георгиев, Бисер Петров и младши съдията Симона Кирилова, която е и докладчик по делото, пишат в мотивите си, че 6-годишното момче само се е ударило в кметския джип.


Инцидентът стана сутринта на 13 ноември 2015 г. Тогава Николов оставя сина си на училище. Срещу него спира училищният автобус, в който пътува пострадалото дете. Кметът потегля с джипа си и след като се изравнява със задната част на спрелия автобус, се случва ударът на пресичащото дете. Според показанията на момченцето по делото колата го е ударила с предната си част. Такива показания дава и свидетелка – тя обяснява, че детето е било ударено, след което се е завъртяло и е паднало зад задните гуми. Съдът обаче не възприема тези твърдения.

Магистратите твърдят, че ударът е бил в задната част. „В момента на потеглянето на автобуса пострадалият също тръгнал да пресича със спокойно бягане, при което се ударил в задната лява странична част на управлявания от подсъдимия лек автомобил, в областта на веждата на заден ляв калник и монтираните върху бронята задни ролбари, в лявата им част. Към този момент подсъдимият се е движил със скорост около 20 км/ч“, пише в делото.

Тъй като не е могъл да види детето, Николов не е и бил задължен да спре, смятат съдиите.

Те разсъждават върху две норми от Закона за движение по пътищата, според които шофьорите са длъжни да бъдат внимателни към пешеходците и особено към децата и да намалят скоростта или спрат, доближавайки се до място, където има деца.

Според тях задължението на водачите да са с повишено внимание важи само когато могат да възприемат децата на платното.

Съдиите обръщат внимание, че не е било възможно кметът да предотврати удара.

Според тях 6-годишният Ивайло е навлязъл на пътното платно в нарушение на закона – без да се огледа, но за това не може да му се търси отговорност поради невръстната му възраст.

Решението, с което Николов е оправдан, е окончателно.

Според НПК делото не стига до трета инстанция, когато първата и втората инстанция са единодушни.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар