Борисов залага оставката си при загуба на първия тур

България, Парламент, Политика, Президентски избори

Бойко Борисов„На първи тур, ако ГЕРБ загуби тези избори, още вечерта подаваме оставка, защото тогава се мерят партиите“, заяви премиерът Бойко Борисов, с което показа, че разчита на партийния вот да спаси кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева – Пламен Манушев.

„После вече почва търсене на подкрепа, на втори тур не излизат хората да гласуват. Затова вотът е първия тур, ако загубим, вечерта получавате оставка на цялото правителство“, обяви Борисов, след като откри ремонтираната спортна зала „София“.

Малко по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред Нова телевизия: „Цецка Цачева е най-удобният за нас кандидат. Тази кандидатура е слаба и увеличава шансовете на ген. Радев“.

„Убедени сме, че ще спечелим тези избори“, каза Нинова, но на въпрос ще подаде ли оставка при евентуална загуба, заяви: „Ще нося отговорност, ако загубим, но това ще го обявя в нощта на изборите“.

Въпреки че президентските избори по замисъл са мажоритарни, на практика винаги се печелят от кандидат на първата или втората политическа сила, но с решаващата подкрепа на третата – „баланьора“ ДПС. По всичко личи, че предстоящите президентски избори няма да бъдат изключение.

„Цачева и контрадмиралът не са най -рейтинговите, но са най-подготвените“

„БСП няма честен и почтен, ние си имаме честни и почтени хора и си избираме от тях. За всяко състезание избираме най-подготвения кандидат. Цецка Цачева и контраадмиралът са такива – те не са най-рейтинговите, но са най-подготвените”, каза Бойко Борисов.

Конкуренцията той описа така: „Радев (ген. Румен Радев, кандидатът за президент на втората политическа сила БСП -бел.ред) ми е козирувал, нашият опонент е Илияна Йотова (кандидатът за вицепрезидент на БСП) – тя е БСП. Кандидатурата на Пламен Орешарски е пряка атака срещу нас. Орешарски е най-омразният за ГЕРБ човек с щетите, които нанесе с неготово управление”.

Правейки се на ястреб, Плевнелиев влоши отношенията с Русия, но аз ги отрегулирах

Попитан дали Цецка Цачева ще е продължение на политиката на президента Росен Плевнелиев, Борисов посочи, че Плевнелиев е получил отлична оценка от всички западни страни.

„От мен вие лоша дума не сте чули да кажа, освен че се е справял прекрасно. Ние сме членове на ЕС и НАТО, така че тези оценки ни интересуват много. Грешката му е, че правейки се на ястреб, и аз съм му го казвал в очите и публично до голяма степен, влоши отношенията ни с Русия. Сега мисля, че с добронамереността, която имаме, и аз, и президентът Путин и Медведев успяхме да отрегулираме нещата”, каза той и посочи, че новият президент ще влезе в една спокойна обстановка с всички важни играчи. По думите му Цецка Цачева трябва да е умерена – такава, каквато е. Президентският пост е за улегнал човек, който спокойно да седне да убеждава, с целия си жизнен опит, допълни Борисов.

Нинова: Цачева е най-удобният за нас кандидат

Лидерът на БСП Нинова определи Цачева като „най-удобния“ за социалистите кандидат-президент.

„С тази кандидатура на ГЕРБ става все по-видима възможността за промяна – за президентската институция и на статуквото. От няколко години наблюдавам ГЕРБ. Струва ми се, че за пръв път ГЕРБ изглеждат слаби и в позиция, която следва БСП. От юли месец, когато ние обявихме кандидатурата си, те изчакват, правят някакви сметки. Това вероятно е някаква тактика“, допълни Нинова пред Нова телевизия.

По думите й ГЕРБ стартирали кампанията страшно унизително. Причината според нея е, че Борисов е обявил на трибуната кой от изброените имена, които се спрягаха за евентуални номинации за кандидат-президент на ГЕРБ, е с най-висок и кой с най-нисък рейтинг.

„Убедени сме, че ще спечелим тези избори. Всички тези кандидати са участвали по някакъв начин в изпълнителната или законодателната власт. Те са били част от реформите в страната. Генерал Радев е единственият различен човек – защитавал е суверенитета на България. При Цачева това никога няма да се случи. И генералът, и майките заслужават доверие“, добави Нинова и определи Цецка Цачева като „просто един послушен изпълнител“.

„Бихме ли искали да имаме такъв президент? Трябва ни човек с характер, с позиция, а не толкова политически зависим“, коментира още тя.

ГЕРБ подготвяли „гигантска фалшификация“ на изборите

Корнелия Нинова даде и отговор защо ГЕРБ е дала слаба кандидатура за президентския пост – по думите й това е заради „подготвяна гигантска фалшификация на изборите, т.е. няма значение кой е кандидатът – с фалшификации, с манипулации, те ще си го гарантират. Това е опасност“.

„Ние ще вземем мерки това да се спре“, каза Нинова.

Източник: mediapool

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар