Борисов отсече: Какво общо мога да имам аз с депутат от опозицията? – България

Главните новини

„Какво общо мога да имам аз с депутат от опозицията и то – депутат, който партията, която издигна Румен Радев за президент, подкрепи за шеф на ДАНС?”.  С тези думи премиерът Бойко Борисов отговори на президента Румен Радев. Държавният глава попита по-рано: „Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи премиерът с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски”.

Борисов определи изказването на Румен Радев като „вероломно нападение върху правителството, без никакъв повод”.

Министър-председателят се обърна към държавния глава и с думите: „Ако има каквито и да било данни за мой бизнес с Пеевски, да сезира още днес институциите. И моята добронамереност към всички не трябва да е в мой ущърб”.

„Разчитам, че той ще извади всички разработки за тези месеци  – за контрабанда,  за Пеевски и за какво ли не и да го предаде в прокуратурата. Аз категорично казвам, че не съм замесен по никакъв начин, освен със своята толерноаст към опозицията, но ако съм замесен – ще отговарям за делата си“, каза още Борисов. 

„Не съм обидил президентската институция, президента Радев и не съм си позволил да направя каквато и да е квалификация”, отвърна още Борисов. „Абсолютно ми е чиста съвестта“, подчерта той. 

Премиерът заяви, че въпросите, свързани депутатите от ДПС, трябва да е отправят към ДПС. „ДПС гласува „за” падането на правителството и „против” създаването на това правителство“.

На думите на Радев, че премиерът „получи коледен подарък с пълната подкрепа на г-н Доган. Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски закон за КТБ”, Бойко Борисов отвърна: „Подарък не ми е правен. ГЕРБ е единствената партия, която не е получавала подкрепата на ДПС за избори и не е правила коалиция с ДПС“, напомни той. 

„Аз също мога да задавам въпроси. Мога да попитам колко струва предизборната кампания на Румен Радев и как се договори с ДПС за подкрепата за избори, каза още Бойко Борисов. 

„Не е честно уж неутралната президентска институция да взима такава страна и да се насочва срещу едно демократично избрано, коалиционно правителство”, коментира Борисов.

 „Смятах, че правилното място за дебат в една парламентарна република е парламентът, но президентът първо нападна парламента, а след това правителството”, каза още Борисов.

Премиерът подчерта, че докато не се постигне обществен консенсус за ратификацията на Истанбулската конвенция, този въпрос няма да бъде подложен на гласуване в парламента. „Оттук нататък, докато няма консенсус и всичко не стане ясно, ние няма изобщо да движим напред”, заяви той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар