Брюксел обръща палачинката, зове за повече екстрадирани мигранти – Свят

Главните новини

Брюксел започва да обръща палачинката по отношение на мигрантите. Докато доскоро от Европа идваха предимно препоръки към държавите членки да приемат повече бежанци и да изпълняват квотите си, а към някои, които не се подчиняваха на общата политика, имаше и сериозни заплахи за санкции, сега нещата започват да се обръщат.

Държавите от Евросъюза трябва по-ефективно да използват системата за депортиране и актовно да експулсират онези чужди граждани, пред които няма перспектива да останат законно на територията на Общността“, заяви в интервю за германската медийна група Funke еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, предаде ТАСС. Той подчертава и че ЕС има нужда политиката му на депортиране да бъде осъществявана построго и ефективно. И това представлява неразделна част от една работеща миграционна полицика, обяснява още Аврамопулос.

Еврокомисарят обяснява, че строгата миграционна политика и ефективното й прилагане ще бъде в помощ на цялото европейско общество и трябва да покаже точно по какъв начин гражданските права се зашитават в ЕС. „Това е необходимо, за да продължат хората да вярват в схемата за предоставяне на убежище от страна на Евросъюза. Както и за да можем продължим да оказваме помощ на бежанците, но на онези, които наистина имат нужда от нея“, подчерта Аврамопулос.

Статистиката към момента идва в подкрепа на думите на еврокомисаря. Според данните на Евростат през 2016 г. държавите членки са отказали да предоставят убежище и са разпоредили да напуснат териториите им на 493.7 хил. чужди граждани. Това обаче се е случило с по-малко от половината. Реално депортираните от Евросъюза за миналата година са 226.1 хил.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

Вашият коментар