БСП е рекордьор по дарения за изборите, Цачева не е получила и стотинка

Президентски избори

ПариИстинско въодушевление е обзело симпатизантите на БСП, ако се съди по даренията, които те правят за кандидатпрезидентската двойка на левицата. Ген. Румен Радев и Илияна Йотова са рекордьори засега по получени дарения, показва регистърът на Сметната палата, цитиран от в. „Сега“. Предизборната им кампания е подкрепена с 400 записа на стойност около 240 000 лв. На кандидатите на БСП са дадени безвъзмездно и над 60 автомобила и услуги – счетоводство, лепене на плакати, агитация и т.н. В тяхна полза са и петте най-големи дарения от по 10 000 лв., колкото е горният праг, допуснат от закона за донорство на изборите. Сред дарителите са бившият зам.-министър на МВР в кабинета „Станишев“ и шеф на охранителната фирма „Скорпио“ Камен Пенков, Илия Милушев, Николай Карафизиев, Стефан Нинов и Васка Пенкова, всичките от София.

Веднага след БСП се нарежда независимият претендент Веселин Марешки с 312 записа на стойност около 100 000 лв. Симпатизантите на Марешки са внасяли предимно суми от 40 до 400 лв. На екипа не са предоставени автомобили безвъзмездно, а една счетоводна фирма е обещала безплатно счетоводство. Трети по дарения е Ивайло Калфин, събрал над 60 000 лв.

Не толкова щедри са симпатизантите на кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков. За тях има само едно дарение от 10 000 лв. – от бившия син депутат Никола Николов. Неговият жест надхвърля всички останали – общо събраната сума за кандидатпрезидентската двойка Трайков-Съби Събев е около 15 000 лв. Любопитен факт е, че има и суми от 20-30 лв.

Независимият кандидат Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС, е получил 6000 лв. от сина си Десислав и 9000 лв. от Михаела Стефанова Заманова-Орешарска, показва още регистърът. Депутатът Велизар Енчев пък е подпомогнал собствената си кампания с 3300 лв. лични пари. Отделно той е събрал и около 6700 лв. от дарения.

За Цецка Цачева засега няма нито едно дарение, пише „Сега“. В полза на кампанията на кандидата на ГЕРБ са предоставени 18 автомобила. Дарения няма и за бизнесмените Николай Банев и Камен Попов, за финансиста Румен Гълъбинов, както и за голяма част от останалите кандидати за държавен глава.

Източник: vnews

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар