БСП ще иска министърът на икономиката да бъде изслушан в парламента заради „Емко“

БСП, България

БСП ще поиска изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов в парламентарната икономическа комисия по казуса с отнетия лиценз за търговия на предприятието от военнопромишления комплекс „Емко“. Това стана известно след среща на представители на парламентарната група и протестиращи пред Народното събрание работници. Не взимаме страна но очакваме проблемът да се реши, заявиха икономисти от БСП.

Работници от клоновете в Монтана и Трявна дойдоха в София, за да покажат безпокойството си за работните си места. Красимир Падарев, директор на „Емко“ – Монтана, заяви пред журналисти, че предприятието е в опасност, защото му се правят спънки и пречки и се нарушава законовият ред в държавата. „Пращат се проверки – оправяме нещата, отново не ни връщат лиценза“, каза Падарев, цитиран от БТА. В завода в Монтана работят около 400 души, в Трявна – 650.

„Искам да чуя, че не министърът е провокирал сериите тенденциозни проверки, а че те са били по закон. С радост бих научил защо министърът нареди „Кинтекс“ да прекрати договора с нас“, заяви пред медиите Славчо Димиев от „Емко“.

Лицензът на компанията за търговия беше замразен през юли заради нарушения при складирането на боеприпаси. След това държавната „Кинтекс“ пък прехвърли договор на предприятието за износ за Индия за изпълнение на друг държавен завод – ВМЗ Сопот.

Паралелно със замразяването на лиценза на компанията на собственика Емилиян Гебрев бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група покрай претенциите на Гебрев за собственост в друг военен завод – русенския „Дунарит“. За да не послужи обвинението за повод за отнемане на лиценза на „Емко“, Гебрев прехвърли управлението на дружеството на сина си Христо Гебрев, след което обаче и той беше обвинен. По информация на в. „Сега“ вече е поискано в

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар