България официално обяви, че подписва СЕТА с Канада

Бизнес, Брюксел, България, Главните новини, Ексклузивно, Икономика, Общество, Политика, Свят

setaМинистрите от втория кабинет „Борисов“ приеха решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада, съобщиха от правителството.

Правителството упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа под условие. Изискването е за последваща ратификация и при условие на поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани, желаещи да посетят държавата за целите на бизнес и туризъм. Срокът за падането на визите и не по-късно от края на 2017 г.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси.

Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада обхваща целия спектър от теми, формиращи дневния ред на отношенията. Различни дялове са посветени на сътрудничеството в сферите на сигурността, борбата с тероризма, международната търговия и инвестициите, устойчивото развитие, миграцията и управлението на границите.

То се отнася и за научните изследвания, иновациите и комуникационните технологии, културата, образованието и контактите между народите. Установяват се механизми за канализиране на политическия диалог и провеждане на консултации.

Припомняме, преди ден ръководителят на парламента в белгийския район Валония обяви, че няма да спазва ултиматума на Европейския съюз (ЕС) за подкрепяне на мащабната търговска сделка с Канада.

Именно Валония остана единственият район, който блокира сделката ЕС-Канада като наложи вето. До снощи местните власти трябваше да се съгласят да подкрепят договора, в противен случай насрочената за четвъртък среща на високо равнище с участието на Канада ще бъде отменена. При съгласие от страна на Валония, споразумението ще бъде подписано на форума.

Източик: News.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар