България продължава да е на последно място в ЕС по заплащане и на трето място по смъртност

Без категория
България продължава да е на последно място в Европейския съюз по ниво на заплащане, сочат последните данни на европейската статистическа служба „Евростат“ за час работа през 2017-а година.

Средно за общността работниците са получавали малко над 23 евро на час, докато у нас възнаграждението е четири пъти по-ниско – малко над 5 евро.

С поред данните в съседна Румъния часовата ставка е по-висока от тази в България и е 5, 50 евро.

Възнагражденията у нас си остават най-ниски, въпреки че за 10 години има рекорден ръст от 122 процента, като през 2007-ма ставката е била едва 2,30 евро.

Страната ни е в групата на държавите-членки с под 10 евро заплащане на час. В същата група са Полша, Унгария, Литва и Латвия. Според данните на „Евростат“, рекордьори в заплащането са Люксембург с близо 44 евро на час и Дания с малко под 39 евро.

ЦРУ прави годишно изследване на смъртността по държави и в това изследване България е на трето място, като страни, в които е имало или има военни действия, се намират след нас в тази класация. Афганистан е на десето място, а Украйна на пето място.

През последния четвърт век се промениха всички условия, от които зависи здравето и възпроизводството на населението в България.
Това подчерта пред БНР проф. Трендафил Митев, преподавател по политология в УНСС.

Източници: Кросс, Епицентър, заглавието е редактирано от gudelnews

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар