Българско неделно училище отваря врати в Украйна с дарения от Силистра – Свят

Главните новини

Българско неделно училище отваря врати в Украйна с дарения от Силистра

Ивайло Ангелов

Второто си посещение за тази година при най-старата българска общност в Украйна осъществиха членове на силистренската фондация „Бъдеще 2008“. През април, по инициатива на ръководството на патриотичното НПО се осъществи историческо посещение на кметове на няколко села от Силистренско, в населените места в Украйна, където преди повече от 240 години са се заселили българи именно от техните села. Поводът за сегашната визита на силистренци беше идеята да се направи дарение за училищата и детските градини в селата Олшанка, Доброе, Малая Олшанка и Станковатое, които са населени предимно с потомци на изселници от Силистренско етнически българи. Добруджанци посетиха и гробищата на българските села Малая Мазница и Оброчное, които, за съжаление, преди малко повече от 20 години са се обезлюдили напълно и са изчезнали.

Първата спирка от посещението на родолюбците беше село Олшанка – районен център на Олшански район, в който попадат и останалите селища, обитавани от наши сънародници. Там те направиха дарение от книги, учебници и пособия за неделното българско училище, което предстои да започне да функционира скоро. Домакини на срещата бяха Владимир и Сергей Опря, които ръководят местната българска организация „Нашите хора“, както и Центъра за българо-украинска дружба.

На следващият ден членовете на фондацията посетиха селата Доброе, Малая Олшанка, Станковатие като документираха и състоянието на гробищата в изчезналите вече български села Оброчное и Малая Мазница. В Доброе бе проведена среща с учителския колектив на местното училище, на която бе връчено дарението от учебници по български език, литература и история. На срещата присъства и кметът на селото Леонид Галицкий.

Дарение беше направено и за детските градини в селата Малая Олшанка и Станковатое. В село Станковатое силистренци се срещнаха и с местния кмет Виталий Диордиев. Беше обсъдена ответна визита на олшанските българи и местните кметове на български села – в Силистра и селата, от които през 1774 г. са се изселили техните предци. Идеята е тя да се състои още в рамките на тази година.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар