Бюрокрацията у нас изяжда по един месец на бизнеса всяка година – Бизнес

Главните новини

Цял месец реална работа изяжда бюрокрацията у нас всяка година. Това става ясно от нивото на Индексът на бюрокрацията в България, съобщиха от Института за пазарна икономика (ИПИ). Поне 56 административни стъпки и цели 175 часа и 15 минути отнема на нашите предприемачи да се справят с бюрократичната тежест в рамките на годината. Което, разделено на 8-часов работен ден, се равнява на почти 22 дни, т.е. цял работен месец.

Това обаче се касае за регистрираните и извършващите дейност фирми у нас. Ако бизнесът тепърва започва, това би добавило още поне 15 стъпки и 27,5 часа (3,5 работни дни), „изядени“ от бюрокрацията.

Споменатите 175 часа, които отнемат различните бюрократични стъпки, са равносилни на около 960 лв. разходи за заплати на хората, които ще отделят от своето време, за да покрият бюрократичните изисквания. В тази сметка не влизат платените такси, както и другите плащания по договори, които са на практика директен резултат от един или друг регламент (такива са например подписването на договор със службата по трудова медицина или с фирмата за управление на отпадъците).

За изчисление на бюрократичната тежест ИПИ използва въображаема компания-модел, подобно на опита в други страни – INESS в Словакия и Liberální Institut в Чехия. Компанията на ИПИ е еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД), което се занимава с производство и монтаж на метални конструкции, в т.ч. огради, врати и метална дограма. В нея работят четирима души, като в рамките на годината един работник е съкратен, а друг назначен. Оборотът на компанията за годината е 110 хил. лв., съответно тя е регистрирана по ДДС. Компанията има собствена сграда и притежава превозно средство, което се управлява от един от работниците. Фирмата генерира електронни, метални и химически отпадъци.

Изчисленията на ИПИ, базирани върху компанията-модел, покриват множество различни бюрократични сфери: стартиране на бизнес, трудови норми, безопасност на труда, данъчни правила, управление на отпадъците и изисквания, обвързани с производствения процес. Всички тези бюрократични стъпки са описани и остойностени под формата на нужното време за тяхното изпълнение, като в сила е презумпцията за максимално използване на електронни услуги, високи познания на екипа и бърза работа. Напълно възможно е да сме изпуснали някоя бюрократична стъпка (особено по отношение на техническите изисквания), както и да от ИПИ са оценили някои стъпки твърде благородно, както сами отбелязват, тоест че отнемат по-малко време от реалното.

Важно е да се отбележи, че в за изчисляването на Индекса на бюрокрацията експертите на Института покриват само базовите бюрократични изисквания. Всякакъв тип проверки от страна на службите или специфични събития в рамките на трудово-правните отношения (например излизане в отпуск по болест или майчинство), които носят много сериозна тежест, не са включени в това първо издание на индекса. Въпросните 56 стъпки и 175 часа за покриване на бюрократичните тежест следва да се разглеждат като един по-скоро оптимистичен поглед към бюрокрацията у нас.

Изследването се провежда в още две страни – Чехия и Словакия, където бизнесът отделя съответно 200 часа и 164 часа на година за справяне с бюрократичните изисквания. Що се отнася до стартирането на бизнес, то това отнема най-много време в Чехия – 47 часа и 32 процедури, следвана от Словакия – 36,5 часа и 33 процедури. За нашата страна обаче се открива и една положителна тенденция. От трите изследвани страни, най-бързо и лесно може да се започне бизнес в България, въпреки споменатите 27,5 часа и 15 процедури.

От ИПИ обясняват, че датата на обявяването на индекса е специално избрана така, че да съвпада с рождената дата на Лудвиг фон Мизес (29 септември), който през далечната 1944 г. издава популярната книга „Бюрокрацията“. В нея той прави брилянтно описание на негативните последици от бюрократичното мислене и държавната намеса, които водят до „неефективно производство и корупция“. Неговите думи за „бюрократичната тирания“ остават в сила и днес, отбелязват от ИПИ.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар