Вучич готов на компромиси за Косово – Свят

Главните новини

Белград все по-често започна да намеква за отстъпки по отношение на Косово, което в крайна сметка Сърбия не признава. „Ако установим ос на мира и стабилността по линията „север-юг“ между сърбите и албанците, които са двата най-големи народи на Западните Балкани, следващите 100 години ще решим 80% от нашите политически проблеми“, заяви сръбският премиер Александар Вучич пред местната телевизия „Пинк“. „Затова съм гогов да участвам в намирането на компромисно решение за Косово и Метохия – решение, от което ще има недоволни от двете ни страни, защото само такова решение може да бъде компромисно. Днес ние взимаме решения не за нашето минало, а за нашето бъдеще“, подчерта Вучич.

Затова, според него, е изключително важен вътрешният сръбски диалог за Косово, на който, са призовани широк кръг участници от обществения и политическия живот в Сърбия. „Важно е да имаме добри отношения с албанците и да се оправим веднъж завинаги, а не да поддържаме замразен конфликт“, изтъкна сръбският президент.

Той е наясно, че определени кръгове в Сърбия няма да му простят за какъвто и да е компромис и това може да има лични и политически последици. „Тук възниква основния въпрос дали ще имаме достатъчно смелост да се погледнем в очите и да кажем, че това е реално, а това не е, и да имаме достатъчно смелост да кажем, че не може да се наложи нещо, за което някой си мисли, че така трябва да бъде, без при това да предложи сериозни аргументи. Трябва да представим аргументите и да стигнем до решение, добави Вучич.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар