Въвеждаме строг режим за пренос на оръжия през нашето небе – България

Главните новини

Правителството ще затегне режима на транспортиране по въздух на оръжие и боеприпаси. Това се разбира от проект за изменение на Наредба за безопасен превоз на опасни товари по въздуха, внесена от транспортния министър Ивайло Московски, предаде БГНЕС. Опасни товари, според документа, са предмети и вещества, които при превоз по въздуха могат да застрашат здравето, безопасността и собствеността. Именно под тази дефиниция попадат и изделията и технологиите с двойна употреба.

Изменението на наредбата се случва на фона на поредица от публикации в различни европейски медии, включително и български, в които се правеха разкрития за износ и транзит по въздух на произведени на Балканите, включително и у нас, оръжия и боеприпаси, които под формата на „дипломатическа поща” са били транспортирани до държави от Близкия Изток, а оттам са попадали в ръцете на терористите от „Ислямска държава“ и на бунтовници, подкрепяни от Международната коалиция начело със САЩ, воюващи срещу сирийската армия.

Докладът с мотивите на транспортния министър до правителството е изключително оскъден, като в него са изброени единствено поредицата от изменения, които ще бъдат въведени след приемането на Наредбата, което се очаква да стане след месец. Формалният повод за изменението е актуализиране на изискванията на Техническите инструкции на Международната организация за гражданско въздухоплаване (ИКАО) по безопасен превоз на опасни товари по въздуха – документ 9284-AN/905 и Правилника на Международната организация за въздушен транспорт (ИАТА) за превоз на опасни товари по въздуха.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар