ГЕРБ: Ще могат да се разследват над 5000 приватизационни сделки – България

Главните новини

ГЕРБ: Ще могат да се разследват над 5000 приватизационни сделки

България на гражданите

5200 приватизационни сделки могат да бъдат разследвани и ако някъде се открие престъпление, да се носи наказателна отговорност. Това обяви пред бТВ депутатът от ГЕРБ Тома Биков по повод предложението на партията парламентът да направи конституционни промени, чрез които да отпадне давността за разследване на приватизационните сделки и те да могат да бъдат проверявани без ограничения назад във времето. „Защото минаха доста години от по-голяма част от сделките, някои от предприятията вече не съществуват, а други са препродадени няколко пъти“, коментира още той.

„Предлагаме да се създаде възможност за органите на съдебната власт, на прокуратурата, да продължат да разследват подобни сделки, за които сега има давностен срок. За някои сделки той е изтекъл преди 15 години и хората, които са извършили престъпления, вече спят спокойно”, каза Биков. Той допълни, че има наистина съмнителни приватизации, но не даде конкретни примери.

„Ние не сме против приватизацията по принцип. Този инструмент беше изключително необходим в първите години на прехода, когато държавната собственост се трансформираше в частна. Ние обаче проведохме този процес и бавно, и доста мръсно”, каза още депутатът.

Според думите му „генезисът на корупцията е там“ (в приватизацията – бел. ред.) „През 1991 – 92 г. едни хора действително се събудиха богати за една вечер и българите не можаха да разберат как“, каза още Биков.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар