Големият бариерен риф умира много бързо (ВИДЕО) – Зелен свят

Главните новини

Големият бариерен риф в Австралия е пострадал много по-сериозно, отколкото показваха два поредни случая на избелване на коралите, предупредиха учени.
 
Покачващата се температура на водата през март и април в резултат на глобалното затопляне предизвикаха през 2016 г. най-тежкия случай на избелване на коралите, който е преживявал 2300-километровият риф. Той фигурира от 1981 г. в списъка на обектите на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
 
Първите оценки от въздуха и подводни наблюдения показваха, че 22% от коралите в повърхностните води са били унищожени през 2016 г. Но тази оценка беше ревизирана до 29%. И ситуацията е вероятно да се влоши с продължаващото обезцветяване.

Големият бариерен риф умира много бързо (ВИДЕО)Би Би Си
 
„Ние сме много загрижени какво означава това за Големия бариерен риф и за хората и икономически сектори, които зависят от него“, казва Ръсел Рейчъл, председател на правителствената служба за опазване на рифа. 

„Количеството на загиналите корали по време на обезцветяването през 2016 г. се увеличи от първите ни оценки. И в момента, въпреки че докладите още не са завършени, очакваме да видим по-нататъшно намаляване на кораловото покритие в края на 2017 г.“, предупреди експертът.
 

Обезцветяването на коралите е явление, което се причинява от повишаването на температурата на водата, в резултат на отпадането на живеещи в симбиоза водорасли, които дават цвят и хранителни вещества на коралите. Те могат да оцелеят, ако водата се охлади, но могат и да умрат, ако явлението продължава.

Големият бариерен риф умира много бързо (ВИДЕО)thesun.co.uk/24 часа

Последното обезцветяване е четвърто по ред след тези от 1998 г., 2002 г. и 2016 г. 

Избелването засяга и корали, които живеят в по-дълбоки зони и които още не са посетени от водолази, оценяващи степента на въздействието.

Най-засегнатата област е северно от курорта Порт Дъглас, където 70% от повърхностните корали са загинали. Има и други засегнати региони, но по-студените в южното полукълбо зони засега са избегнали най-лошото.

Големият бариерен риф е заплашен и от селскостопански отпадъци, от икономическото развитие и от разпространен вид морска звезда, която унищожава коралите. Той бе засегнат и от мартенския циклон Деби, който вилня в южната част на Големия бариерен риф.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар