Две неща, които могат да спасят много животи във футбола – Световен футбол

Спорт

Заради зачестилите смъртни случаи на футболисти заради сърдечни пристъпи един футболен агент излезе с интересно предложение към ФИФА. Хасан Анил Екен смята, че играчите трябва да бъдат обучавани как да оказват първа помощ при такива кризисни моменти. Освен това той подкрепя идеята, че стадионите трябва да разполагат с линейки-дронове, които да откарват бързо пострадалите до болницата.

Екен беше мениджър на камерунеца Патрик Екенг, който играеше за Динамо (Букурещ), но издъхна след сърдечен пристъп по време на двубой от румънското първенство през 2016 г. Само преди няколко месеца пък по сходен начин си отиде и бившият футболист на Нюкасъл Шейк Тиоте.

“ФИФА трябва да спонсорира проект, при който медицински лица да посещават клубовете и на място да обучават състезателите как да оказват първа помощ на техен съотборник при нужда – коментира агентът пред Daily Mail. – Отделно ФИФА трябва да изисква от всеки тим да разполага с дефибрилатор. 90% от пострадалите при подобни пристъпи могат да бъдат спасени, ако им се окаже нужната помощ в рамките на две минути”.  

Идеята за линейки на дронове не е от вчера. Очаква се те да бъдат с размери на обикновен автомобил и за разлика от хеликоптерите ще могат да кацат навсякъде.

Източник: sportal.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар