Делян Добрев сам си дава имунитета, ще има още обвинени

Криминално
Делян ДобревДепутатът Делян Добрев сам ще даде съгласие за сваляне на имунитета му след искането на прокуратурата. Ще има още обвинени за АЕЦ „Белене“, съобщиха оттам.
По-рано днес от държавното обвинение обявиха, че в парламента е внесено искане за сваляне депутатската защита на Добрев, за да може да бъде обвинен в умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК в размер на над 4,5 млн. евро, докато беше енергиен министър.

Малко по-късно от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че Добрев ще внесе в деловодството на Народното събрание заявление, с което изразява доброволното си съгласие да бъде снет депутатският му имунитет.

Това ще стане в 16 часа, веднага след което Добревще направи кратко изявление пред медиите.

Само преди дни, той стана един от вносителите от ГЕРБ за създаване на анкетна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства около проекта за АЕЦ „Белене“, довел да ощетяване на държавата в огромни размери.

Нови обвинения

С искането на имунитета на Делян Добрев кръгът на лицата, които ще бъдат обвинени по случая с АЕЦ „Белене“, не се затваря, заяви междувременно на брифинг Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, предаде БТА.

Тя не уточни дали следващите обвинени ще са с ранг на министър, но поясни, че става дума за длъжностни лица. Миналата седмица обвинение беше повдигнато на друг бивш енергиен министър – Петър Димитров, а преди него бяха обвинение двама бивши шефове на НЕК.

По повод обвинението срещу Добрев Арнаудова подчерта, че има множество свидетели и документи, които доказват, че въпросната сума е платена. Тя уточни, че с тези доказателства разследващите са разполагали, още преди да бъдат повдигнати обвиненията на Димитров и другите двама. Изготвена е и икономическа експертиза.

„Държавната политика в областта на енергетика се контролира от министъра. Той е бил информиран, че продължават плащания по вече прекратен проект. НЕК е информирала Добрев и дори му е предлагала варианти за прекратяване на въпросния договор“, каза още говорителката на Сотир Цацаров.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар