Димитър Стоянов: ГЕРБ надува цената на изтребителите, струват 1,5 млрд. лв. – България

Главните новини

„Цената на изтребителите определено не е 3 млрд. лв. и никога няма да бъде. Става въпрос за около 1,5 млрд., като сумата също е сериозна“. Това заяви по бТВ главният секретар на президента Румен Радев – Димитър Стоянов. Той беше и ръководил проекта за покупката на бойните самолети, преди да се присъедини към екипа на държавния глава.

По думите му само първият транш по сделката ще е за около 1,5 млрд. лв., като в него е заложено купуването на 8-9 изтребителя. Вторият транш ще е значително по-малък и няма да включва в себе си нужното наземно оборудване, което ще е доставено с първия транш. Няма да влиза и обучението.

Той бе категоричен, че твърдението на премиера Бойко Борисов, че вече е избран изтребител, който обаче ще пристигне без оборудване, „не отговаря на истината“. Стоянов дори е готов да се хване на бас с министър-председателя, че какъвто и да е изборът на самолет, той ще има необходимото оборудване.

Главният секретар на Радев каза още, че парламентарната комисия, която проверява процедурата по сделката, е изслушала само министри и зам.-министри, но не и експертите и е убеден, че цялата тази процедура с комисията „цели политическо омаскаряване на президента“.

Той е категоричен, че временната комисия в парламента, която проучва обстоятелствата около избора на новия самолет, изпълнява политическа поръчка, поставена на пресконференция от ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. Той каза, че поне четирима депутати от ГЕРБ от анкетната комисия са били и членове на комисията по отбрана, когато е гласуван проекта за инвестиционен разход за новия самолет, включително е схемата за плащане.

Главният секретар на президента е учуден, че не е викан в комисията като ръководител на проекта, не са викани и експертите от работната група по проекта, а само политически лица.

„Комисията не търсеше отговори на въпросите, които задаваше. Не пита експертите, които работят от самото начало по проекта, а пита политическото тяло“, заяви Стоянов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар