Днес стартира 8-дневният маратон Balkan Offroad Rallye 2017 – Моторни спортове

Спорт

Днес в курорта Албена ще бъде даден старта на международния оф-роуд маратон Balkan Offroad Rallye 2017. Надпреварата привлече на старта си над 110 състезателни машини – мотоциклети, ATV, бъгита, автомобили и камиони, с пилоти от почти всички европейски държави, плюс Южна Африка и ОАЕ.

По трасетата на Balkan Offroad Rallye 2017 ще видим доста атрактивни машини и участници. Като например, победителя от рали „България“ Рашид Ал Кетби, който ще е с български навигатор – Недялко Сивов. Дузина състезатели, участвали в световноизвестни надпревари като Дакар, Пътя на коприната и рали Мароко, също ще са на старта. Ще видим и истински дакарски машини, сред които мощни камиони Kamaz и Tatra, подготвени 4х4 прототипи и мотоциклети.

Някои от най-добрите български офроуд екипажи също ще са на линия. Претенденти за подиума и победата са няколко състезатели, като миналогодишния „сребърен медалист“ Дончо Цанев или победителят от 2012 година Десислав Славчев.

Първият мотоциклет ще мине под стартовата арка в Албена в 10:30 сутринта, преди да се отправи към първият специален етап на 8-дневното състезание. Първият състезателен ден ще предложи на участниците 180 километра скоростна отсечка по черни пътища в района около Албена. Етапът ще е бърз, но с технична навигация, като ще е репетиция за маратонския 460-километров преход в неделя.

Организаторът на надпреварата – офроуд доайенът Александър Ковачев, очаква доста оспорвана битка във всеки един клас, като смята, че навигационните умения ще са също толкова важни, колкото скоростта. „Тази година се фокусираме изцяло в източната част на България, с много нови трасета в района на Странджа и Тракийската низина. След като за първи път участват и по-големи състезателни камиони, за тях сме предвидили частично различни трасета, от тези на автомобилите. Мотоциклетите също ще имат отделни трасета в някои етапи, за да могат да разгърнат по-добре потенциала на машините си и заради безопасност. Надявам се и това издание на ралито да мине без сериозни инциденти и нека най-добрите победят“.

Предвидени са и места за зрителите, като организаторите молят феновете на надпреварата да бъдат внимателни и да следват инструкциите на маршалите.

Програма 16.09.2017

Официална церемония, курорт Албена, 10:30 часа

Клас „крос-кънтри“ (мотоциклети, бъгита, автомобили, камиони):

Старт, 11 часа, село Батово

Малко след 11 часа, покрай село Славеево

Малко след 11 часа, недалеч от селата Езерец и Твърдица

След 12:30, край село Соколово

Финал при „Антените“ край село Оброчище, след 13 часа

Клас „екстремен“ (модифицирани джипове, тежки терени)

Старт, 11 часа, Антените на Оброчище

Малко след 11 часа, пресичане на река Батова край село Батово

След 11:30, минаване на трасето по коритото на река, недалеч от село Долище

Източник: sportal.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар