Докато политическият елит търси майка на нацията, държавата се държи като мащеха с хората

Президентски избори

Трайчо Трайков„Докато политическият елит се опитва да намери майка на нацията или зъл стражар, се оказва, че държавата се държи като мащеха с хората си. Разбира се, има и изключения и това са стотина души, които смятат, че са взели държавата под аренда през съдебната система, през властта, през органите за управление на държавата“, каза кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков на среща с граждани в Търговище. „Държавата се обсебва от една върхушка и една партия. Ако имаше държава на място, това нямаше да се случи. Ако си член на ГЕРБ има едни правила, ако не си – има други. Тук е ролята на президента да гарантира, че в държавата ще има система, пред която, ако има такава несправедливост и се обърнеш към съдебната система, виновните ще бъдат ударени през ръцете“, каза още Трайков.

„На президента му омръзна да стои да му раздават шамари. За пет години мандат не почувства подкрепа от издигналата го партия в нито един момент и накрая се стигна до унижението да не бъде подкрепен за нов мандат. От друга страна видяхме от министър-председателя, че е доста нервен. Сменя версиите си не както обикновено на два дена, а сутрин и вечер“, каза  Трайков в отговор на въпрос за размяната на реплики между президента и премиера. „В една европейска държава това не само, че не трябва да е възможно, а трябва да е немислимо дори“, категоричен бе Трайков в отговор на въпрос дали очаква манипулации на изборите.

По време на срещата Трайков отговори и на въпрос, зададен от Фейсбук, за позицията му по Споразумението за всеобхватни търговски отношения с Канада – СЕТА. „Свободната търговия създава положителна стойност. От свободната търговия се печели. Въпросът е тази печалба как се разпределя. Ролята на Европейския съюз и Канада в тези преговори беше по най-добрият начин да защитят интересите на гражданите и на компаниите така, че от това да спечелят всички.  В този смисъл отношението ми е положително, но имам една голяма забележка по начина, по който се  водеха преговорите, в ситуация на непрозрачност, много често секретност“, каза Трайков като добави, че това е дало храна на редица неверни твърдения какво включва споразумението. „Така или иначе то е факт, и българското правителство го одобри. Но пак казвам – дори и българското правителство не направи достатъчно, българите да знаят какво включва това споразумение, не го направиха и другите европейски правителства. Не го направи и Европейската комисия. За щастие все пак Германия успя да издейства нещо, което е от полза и за България. Ако се окаже, че има някакви области, където възникват реални проблеми между компаниите и държавите, и това бъде констатирано по съдебен ред, тогава Германия (но то се отнася и за другите страни) може да излезе от споразумението. Това е един вид предпазен клапан. Аз все пак се надявам нещата да вървят добре и от това ще спечелят всички – и Канада, и Европейският съюз“, каза още Трайчо Трайков.

Източник: факти.бг

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар