Докъде я докарахме! Все повече деца стават зависими от търкането на билетчета и хазартните игри!

Без категория

Деца все по-често купуват лотарийни билети, все повече деца и родители стават зависими от хазартните игри, а кризите в семействата стават все по-големи и по-трудни.

Това сочат наблюденията на експертите на Националната мрежа за децата, които работят в училища, кризисни центрове и предоставят социални услуги на семейства.

В декларация до парламента, президента, омбудсмана и министерствата на младежта и спорта и на финансите, организацията приветства предложените от НФСБ законодателни промени за забрана на рекламата на хазартни игри и за продажба на талони за лотария в нелицензирани пунктове.

Сдружението, което обединява над 150 организации, работещи с деца и семейства, настоява за преразглеждане на данъчните облекчения за хазарта и увеличаване на вноските за т. нар. социално отговорно поведение – перо, по което неправителствени организации получават финансиране за проекти за превенция и лечение на хазартна зависимост и за предпазване на младежи от хазарт.

“Когато хазартът се превръща в основна мечта на нацията, това е проблем и този проблем трябва да бъде разрешен, въпреки печалбите и приходите които генерирате.

Този проблем трябва да намери своето решение, защото никой няма право да увеличава човешкото страдание и защото има хора които залагат последните си два лева или дома си с празна надежда, която шумно е рекламирана” – с тези думи обединението полемизира с организаторите на игри на късмета и по-конкретно с видеото, платено от частното дружество “Национална лотария” и излъчвано в рекламните блокове на телевизиите.

В него се твърди, че със забраната на рекламата “обществото ще загуби едно от своите най-популярни и достъпни забавления” и че “лотарията е накарала хората да мечтаят.”

 

Редица спортни клубове застъпват обратното становище заради опасения, че така ще намалее финансирането на тяхната дейност.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар