Еврокомисар размаха пръст на Литва заради атаките срещу Беларуската АЕЦ – Свят

Главните новини

Литовският еврокомисар Витянис Андрюкайтис заяви, че ЕК внимателно разглежда въпросите за безопасността на АЕЦ, като за Беларуската АЕЦ има същите изисквания, каквито и за строящите се атомни централи във Финландия, и за закриването на Игналинската АЕЦ. „Как може Сеймът (в Литва) да утвърди, че АЕЦ в Островец не е безопасна? Първо, още не е започнало изучаването на Беларуската АЕЦ от гледна точка на безопасността. Второ, към нея се прилага международната система за регулиране на атомната енергетика. Трето, ако централата в Островец не е безопасна, тя няма да получи лиценз за експлоатация“, заяви Андрюкайтис в ефира на Lietuvos Rytas.

„Ако Литва има материали, които доказват небезопасността, нека ги предаде. Само дайте да се договорим, че не е нужно да се разпространява невярна информация и да се предизвикват всякакви слухове“, каза той.

Така Андрюкайтис отговори на обвиненията на литовски политици, включително и на премиера Саулюс Сквернялис, че Литва трябва да свали политическото си доверие от него по повод изказването му пред седмичника „Експрес-неделя“, в което Андрюкайтис нарече енергийната политика на Литва пълен идиотизъм.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар