Европарламентът поиска разследване на „Азербайджанската афера“ – Свят

Главните новини

Европарламентът поиска разследване на „Азербайджанската афера“

Източник: Wikipedia

Евродепутатите поискаха разследване на „Азербайджанската перачница“. Това става ясно от резолюция, приета с 578 гласа „за“ срещу 19 „против“, при 68 „въздържал се“, предаде news.bg.

Припомняме, преди няколко дни медии разкриха, че Азербайджан е плащал подкупи на високопоставени политици и мениджъри от Европа. Азербайджан е превеждала 2,5 млрд. евро към високопоставени политически фигури в Европа. Между тези политици бил и българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Калин Митрев, който е и съпруг на Ирина Бокова.

Случаят вече се проверява и от българската прокуратура.

Евродепутатите призоваха разкритията около „Азербайджанската перачница“ да бъдат разследвани, а списъкът „Магнитски“ за санкции да бъде приет от ЕС.

Те осъждат разкритията за „Азербайджанската перачница“ и опитите на Азербайджан и други диктаторски режими в трети страни да влияят на европейския процес на вземане на решения чрез незаконни средства.

Депутатите добавят, че Европейският парламент трябва да разследва и да приеме сериозни мерки за предотвратяване на подобни корупционни практики, които подкопават авторитета и легитимността на работата му.

Корупцията е една от най-пренебрегваните причини за нарушаване на човешките права и Европейският съюз трябва да поощрява международното сътрудничество за борба с нея, се казва в резоюлцията.

Затова евродепутатите призовават ЕС: да се осигури прилагането на съществуващите антикорупционни конвенции; да добави антикорупционна клауза към споразуменията с трети страни; да следи постоянно и отблизо проектите, финансирани от ЕС, в сътрудничество с местни антикорупционни агенции; да използва санкции като последна мярка или да спира споразумения в случай на системна корупция, водеща до сериозни нарушения на правата на човека; да подкрепя и защитава независимите медии, обществени организации и лица, подаващи сигнали, които разкриват случаи на корупция, въпреки опасността от репресии; да представи пред Съвета списъка „Магнитски“, съдържащ имената на 32 руски официални лица, отговорни за смъртта на адвоката Сергей Магнитски, за да може този списък да бъде приет възможно най-скоро и да се наложат санкции срещу тези лица.

„След „Люкс лийкс“, „Панама лийкс“, руските и азербайджанските перачници ние осъзнаваме, че корупцията се простира отвъд държавните граници и има драматични последици за политически решения. Чрез този доклад ние призоваваме за поддържането на възможно най-високите стандарти на етика и прозрачност в международните и националните органи, а ЕС да създаде правна рамка за възпиране на всяка форма на корупция и измама“, заяви докладчикът Петрас Ощравичиус (АЛТЕ, Литва).

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар