Европейските дни на наследството стартираха в Силистра – България

Главните новини

Европейските дни на наследството стартираха в Силистра

Ивайло Ангелов

Вчера в Силистра бяха открити Европейските дни на наследството с празнични слова и концерт. Градът е домакин на няколко събития с участието на с участието на над 120 музейни специалисти от цялата страна. Европейските дни на наследството са съвместна инициатива на Съвета на Европа и тази година се провеждат за 26 – ти път, обединени от темата “ Наследство и природа – пейзаж от възможности „. 

Старт на официалното откриване даде д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра и г-жа Амелия Гешева – заместник-министър на културата. В словото си тя подчерта, че смисълът на опазването на културно – историческото и природно наследство дава възможност за развитие на база на миналото да се гради бъдещето, за да могат децата да казват: „Искам да живея тук“. 

„Силистра стои на картата на Европа като град с над 1900 години история. Град с наследство от траки, римляни, славяни, прабългари. Силистра е люлка на традиции, на обредност, за които историческата наука пази ревностно артефакти. Древният Дуросторум – Дръстър днес е горда и обновяваща се Силистра“, подчерта кметът д-р Найденов. 

Официални лица на сцената бяха заместник- кметовете г-жа Денка Михайлова, инж. Тихомир Борачев и д-р Петър Миладинов – държавен експерт в Министерството на културата. В програмата участие взеха балет „Б-2“, ансамбъл „Ритъм“, децата от Детска градина „Ян Бибиян“ и музикално студио „До-ре-ми“.

Час преди началото на концерта и официалното откриване бе дадена пресконференция за представителите на местните и централни медии, на която д-р Мирослав Тодоров, зам. кмет, връчи протоколни подаръци за наследството на Силистра на г-жа Амелия Гешева.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар