Европредседателството ускорява острия доклад на ЕК за България – България

Главните новини

Европейската комисия ще представи мониторинговия си доклад за страната ни малко по-рано от очакваното – през ноември. Целта е документът да не бъде публикуван непосредствено преди началото на българско председателство на Европейския съюз, съобщи източник от Брюксел за Нова.

В последния мониторинг, представен през януари, ЕК отчете 10-годишния период на членството на България и Румъния в ЕС и напредъка им по Механизма за сътрудничество и проверка. Комисията даде възможност механизмът да премине в частично наблюдение или да бъде прекратен. Условието обаче беше София да изпълни 17 препоръките за реформи и борба с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.

Брюксел очаква от България антикорупционен закон, прозрачност в избора на Висш съдебен съвет, отчетност на главния прокурор и приключени дела срещу членове на организираната престъпност.

Засега обаче страната ни изостава в изпълнението на препоръките, поради което поредният мониторингов доклад едва ли ще бъде хвалебствен.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар