Еколози оскверниха Малката русалка в Копенхаген (СНИМКИ) – Зелен свят

Главните новини

Еколози оскверниха Малката русалка в Копенхаген (СНИМКИ)

Снимка@carstenbreum

Неизвестни природозащитници боядисаха в червено емблематичната статуя на Малката русалка в датската столица Копенхаген, съобщи информационната агенция Ritzau, цитирана от БГНЕС.

От столичната полиция съобщиха, че са получили сигнал за вандалския акт в 8.30 ч тази сутрин. На снимка, поместена във в. Ekstra bladet, се вижда, че на асфалта пред статуята на известната творба, поставена върху камък от твореца Едуард Ериксън, е написан с червен спрей текст: „Дания, защити китовете на Фарьорските острови”.

Фарьорските острови са автономен датски архипелаг в Северния Атлантик. Местните жители залавят китовете в залив или фиорд и ги убиват с ножове. Убийството на китове се нарича „гриндадрап”.

Бронзовата статуя на русалка изобразява героиня от приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Поставена е през 1912 г. и оттогава е сред най-популярните туристически забележителности на Копенхаген.

Тя е била обект на няколко посегателства през миналия век, а през 1964 г. и 1998 г. главата й беше открадната. През 1984 г. статуята остана без дясна ръка.

Малката русалка е била хвърляна в морето няколко пъти. През 2004 г. пък на главата й беше сложена бурка в знак на протест срещу молбата на Турция за членство в ЕС.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар