ЕКСКЛУЗИВНО! Гърция се вдигна на бунт срещу името на Македония

Без категория

Улични протести и вот на недоверие в гръцкия парламент прездизвика споразумението между Атина и Скопие. Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля на косъм в парламента в събота.

Изходът от гласуването реши съдбата на историческото споразумение за името на Македония, което беше подписано на следващия ден.

Десетки хиляди гърци излязоха на протест срещу споразумението пред парламента, призовавайки Ципрас да подаде оставка.

Полицията използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да попречи на демонстрантите да влязат в сградата. Малко след като се разбягаха в различни посоки, хората възобновиха протестните си действия.

Според статистиката 75% от гърците категорично отхвърлят думата „Македония” изобщо да фигурира в името на северната им съседка. Компромиси в Атина почти не се чуват.

„Ако загубим малко днес, утре ще поискат Тракия, после Кипър. Ако не се борим за това, което имаме, това ще продължи с поколения”, смята един от протестиращите гърци.

Противоречията се изсипаха не само на площада, но и в парламента.

Спорът между опозицитая и управляващите за името на бившата югославка република предизвика вот на недоверие срещу правителството на Алексис Ципрас, което склони на неприемлив за мнозинството в страната компромис.

Опозицията атакува премиера, тъй като според нея той е направил твърде много отстъпки по споразумението за името на Македония.

В крайна сметка, поддръжниците на премиера Алексис Ципрас в парламента отхвърлиха инициативата на опозиционната партия Нова демокрация. От общо 280 депутати 127 от опозиционната партия гласуваха за вота, подкрепиха ги Димитрис Каменос и независим депутат, но 153-ма от СИРИЗА отхвърлиха вота.

А през това време парламентът в Скопие също беше блокиран, но от палатков лагер. Подобно на Гърция, споразумението раздели политиците и обществото в Македония.

Президентът на Македония Георге Ианов заяви категорично, че отхвърля идеята, което го противопостави на правителството начело със Зоран Заев. От своя страна, македонският премиер призова към компромис заради очакването, че след посписване на договорва страната може да получи покана за начало на преговори за членство в ЕС и НАТО. Плакати с надписи „Заев е предател” и старият национален флаг със звездата на Вергина се развяваха пред сградата на Събранието в македонската столица.

Въпреки широкото гражданко недоволството от двете страни, споразумението за разрешаване на македонско-гръцкия спор беше подписано.

Документът, който формално сложи край на спора за името на Македония беше парафиран от министрите на външните работи на двете страни – Никола Димитров и Никос Кодзиас. Президентът на Македония Георге Иванов демонстративно не присъства на събитиео.

 

19min

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар