Експерт: Как се прави ДНК анализ – час по час. Версията за Селяйдин издиша

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Как се прави ДНК анализ – час по час

Коментари във Фейсбук на Антоанета Тончева (от снощи)

Текстът не е кратък, но е важен.

„Ох… 😞 Сега… аз не зная техния протокол в НИКК какъв е точно, т.е. кои реактиви използват, коя апаратура и с какви настройки. От филма на М. Бенатова за НИКК от март 2018-та добих идея, защото видях част от оборудването. Старото им оборудване го помня покрай обявленията им за обществени поръчки, защото тогава работех във фирма за лабораторна техника в София.

В Съдебна медицина в МУ-София бяха закупили също нещо по-модерничко не много отдавна, но там реално проби почти не се пращат. И това го казаха в ТВ репортаж самите хора от катедрата.

Как да е. И под на Мария Спирова пост писах, и под на друга дружка. Ще обясня пак во кратце какво си мисля.

Сигнал за намиране на тялото подаден в 14.20-14.30 ч. в събота. В Русе криминалисти, които да съберат точно такива улики предположих, че няма. Оказа се, както после прочетох, че да, уликите са събрани от екип разследващи от София. Разстоянието София-Русе е поне 250 км. Не вярвам да са литнали с хеликоптер, че бързо да стигнат. Сиреч след обработка на сигнала, викане на и пристигане на екип на място от София (с наземен транспорт), са минали няколко (5-6 часа). Тогава е било примерно 20.00 ч. Може и по-късно, но предполагаме експедитивност в действията и че екипът от София е тръгнал в рамките на час-час и нещо, след като са ги извикали.

Обработвали са там периметъра, събрали са улики за изследване. Това е отнело… 2-3 часа. Не ми се вярва да е било по-кратко времето. Станало е сигурно 23 ч. После обратно за София – ето ги минимум 3 часа. Минимум. В Неделя призори, да приемем, че имат лабораторни хора, които да обработят уликите. Съмнявам се, че лабораториите им работят в събота и неделя обаче. Но да приемем, че има дежурни или там какъвто им е редът.

ДНК следва да са изолирали ПОНЕ от няколко проби – от участъци по тялото на убитата жена, вкл. гениталиите, от дрехите ѝ, от под ноктите ѝ, вероятно от някакви вещи са взети натривки и също е изолиран материал. Самата обработка на уликите отнема време. Вероятно 1-2 часа, може и повече и зависи от какво се снема материалът. Има си и предварителна подготовка на реактиви, пластмасария и т.н. Въвеждане в системата на уликите. Всичко това е време. Да приемем, че говорим за 2-3 часа. Хайде, 3 да са. Това е неделя сутринта.

Да приемем, че са изолирали там едни 20 проби по този случай. Изолацията от различните видове материали се прави с различни видове реактиви, за да бъде качеството на материала максимално добро. Понякога човек има само един шанс с една проба и трябва да внимава. Понякога на тампончето има само няколко епителни клетки и материалът ще е много мъничко количество (аз работя с проби от деца и бебета и винаги трябва да внимавам много!).

Изолацията и с автоматизирана система, и на ръка ще варира, но грубо ще са ПОНЕ 2 часа. Аз по-скоро ще предположа, че са 3 часа. После ПОНЕ 1 час ще се инкубира ДНК в буферен разтвор, за да се разтвори добре. Това е вече неделя към обед в най-добрия случай и ако има въобще дежурни в неделя, както и ако работят без прекъсване. После трябва да се направи качествен контрол на тоя материал, за да се види успешна ли е изолацията. В зависимост от метода пак времето варира от 15-20-30 мин. до 2 часа. Като има повечко проби да измерва човек, пак си отнема време и няма как да е по-бързо. Тогава би било вече ранен следобед. Има ДНК, ще се пускат анализи. Приготвят се реактиви, пластмаски, машини загряват, има стандартна програма… Но пак си е пипетиране. Накапва се всичко успешно, да речем около 15 ч в неделя, в оптимистичния случай. Пускат се анализите. Те траят няколко часа – амплификация на изолираната ДНК с PCR, после има евентуално пречистване, пак накапване и пускане на секвенатора. Наистина няколко часа са си. Има машини, при които може и цяла нощ да отнеме. Ако приемем, че машината им е супер модерна и са били готови анализи за 5-6 часа, вече говорим за неделя вечерта. Обаче данните някой трябва да ги огледа, обработи, пусне в системата за сравнителен анализ и това също отнема време. Може да е час, може да са няколко часа. Не им знам системата точно как върви стъпка по стъпка. Но да приемем, че има дежурен в неделя вечер, който се занимава с изготвяне на доклада, за да бъде в ръцете на МВР и Цацаров на следващата сутрин, когато обясняват как вече имат готови ДНК-експертизи и как Цацаров ще иде в Русе да „помага“ на разследването.

Междувременно предполагаме, че са разпитвани свидетели, разследването на място тече, стигнали са в понеделник преди обед (в оптимистичния вариант) до къщата на заподозрения, намерили са окървавени дрехи. Журналисти от БиТиВи са намерили някаква разкъсана блуза (тук вече ми дойде свърх, но продължаваме с анализа ни…). Та… Нови улики следва да се пренесат от Русе в София, за да се обработят и анализират и това отнема времето, което описах горе, ако екипи работят ДЕНОНОЩНО и без прекъсване. Обаче междувременно са изследвали и ДНК от онзи скитник-румънец с не-знам-си-какъв произход… Неговото ДНК не съвпадало. Кога точно го изследваха и как – на мен не ми стана ясно. Но говорим за вторник сутрин при всички положения, че тези данни са били готови. В най-, най-оптимистичния вариант. Това са реално НОВИ ДНК-експертизи.

Паралелно са по следите на онзи заподозрян, дето избягал при майка си в Германия и който е пътувал ПОНЕ 24 часа от Русе до Хамбург с автобус или бус. Съмнявам се, ама наистина се съмнявам, че е летял със самолет (опции са Букурещ или София и това е).

Въпросният заподозрян в Германия бил сменил 3 адреса. Това звучи не безумно, ами и аз не знам как да го нарека. Първо, той НЕ СЕ Е регистрирал никъде. По закон дори за престой от 3 месеца никой не изисква регистрация. Този човек на 21 години с ромски произход може и да има средно. Дълбоко се съмнявам, че борави с немски или английски език. Как точно се е придвижвал не се казва – с кола ли, с влакове ли, с рейсове ли? Никой не казва. Как ги смени трите адреса си остава мистерия. Но по някое си време нашите разбират някакъв си адрес, уведомяват немските власти за случая, има си канален ред. Немците не са хукнали светкавично и това е повече от сигурно. Издирвали са, заловили са го във вторник вечер. Додето му ангажират адвокат, додето го разпитат… това е време. Проба не могат да му вземат без негово съгласие. Да приемем, че са му я взели и все пак от вторник вечер до сряда в 9.00 ч. на брифинга анализът НЕ Е БИЛ готов. Но не вярвам да е правен този анализ в Германия.

Та, реално на брифинга вчера, сряда, 9.00 ч. обявиха, че заподозреният е убиецът, че има 100%-ово ДНК съвпадение с негово ДНК по жертвата и че има по негови дрехи ДНК от жертвата. Ония дрехи с окървавените петна, които се смята, че са негови, щото били в къщата му и щото разни там хора и лелята били казали, че го видели с дрехите с кръв. Реално дрехи може да навлече всеки обаче. За мен е абсолютно недопустимо човекът да не даде лично проба след залавянето и тя да се обработи и анализира с останалите. Ако даде и съвпаде с пробите по тялото, с пробите от сперма – ОК, нещата са ясно. Ама иначе…

Съвсем мистериозно вече остава защо е зарязал тялото в храстите, а не го е бутнал в реката, за да си спечели време да бяга. Как е имал ПОНЕ 100 евро за билет с наземен транспорт, за да иде в Германия. Кои са тия адреси, където е бил.

Въобще… цялата НЕпрозрачност на разследването поражда куп въпроси.

Аз не съм фен на никакви конспиративни теории, но ще повярвам на МВР тогава, когато стъпка по стъпка се обясни какво кога и защо е правено, за да знае обществото и да се борави с факти. Хич нямам нужда от снизходителния тон на ББ да ни спестява обясненията как „поръчковите убийци си взимат парите и бягат да си ги харчат и не си оставят слюнките и да не разказвам още какво там“ (перифразирам).

Просто България не е САЩ и НИКК не са лабораториите от CSI. Ако пък данни в процес на обработка и непотвърдени се изкарват като „готови ДНК-експертизи“ и „100%-ово ДНК съвпадение“ без реално още да са готови, то това е умишлена заблуда на ЦЯЛОТО общество и говори ужасно зле за органите на реда.

Ами… честно, толкова свръх ми дойде, колкото и това, че убиецът от Нови Искър зимата, който се укриваше в Луково, беше намерен самоубил се 2 дни след веене по ТВ интервюта, обясняващи, че той нямал повече какво да губи и вероятно се е самоубил вече. НалЕ …

Апропо за кражби никой не събира ДНК-проби. Та, на този заподозрян ДНК в системата НЕ Е имало, освен ако преди не е бил арестуван заради убийство или изнасилване.

Друг въпрос е вече този човек на 21 години дали е този психопат, за когото се твърди, че е. Но това трябва да си го кажат криминалисти и профайлъри, които се занимават с тези неща и на база факти и доказателства.“

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Експерт: Как се прави ДНК анализ – час по час. Версията за Селяйдин издиша

  • in each county town there are trained people who are looking for material … for the next DK analysis … ie such material is confiscated after 3 to 5 hours .. by specialists .. time is then needed for the analysis … There are also institutions that have new equipment and non-conventional methods, have new software

Вашият коментар