Ерата „Питино“ в Луивил е към края си – Баскетбол

Спорт

Един от най-уважаваните баскетбoлни треньори в САЩ и член на „Залата на славата“ Рик Питино ще бъде уволнен в близките часове от поста си на старши треньор на колежанския тим на Луивил, съобщи ESPN.

Причината е мащабното разследване на ФБР, което установи, че семейството на колежанин е получило 100 000 американски долара подкуп, за да може въпросният колежанин да избере да играе за баскетболния тим на въпросния университет. От Министерството на правосъдието в САЩ все още не са обявили нито името на играча, нито кой е замесеният университет, както и чрез коя компания е било извършено плащането, което е забранено от местните закони, но медиите зад Океана вече разкриха, че въпросният баскетболист е 18-годишният Брайън Боуен, определян за един от най-големите таланти в страната.

От юни тази година Боуен част от баскетболната програма именно на Луивил, която се оглавява от Питино. Плащането от страна на университета към семейството на играча пък е станало с посредничеството на спортния бранд „Адидас“, заради което четирима души от компанията са с повдигнати обвинения, в това число и директора на спортния маркетинг Джеймс Гато.

Срещу Луивил се водеха разследвания за незаконни плащания към млади баскетболисти и техните семейства още от 2015 година, но до този момент нямаше нищо официално. В кариерата си като колежански треньор 65-годишният Питино има 770 победи и 271 загуби в 1041 мача. Той води Луивил от 16 години, като за този период има 416 успеха и 143 поражения, като достигна Файнъл Фор три пъти и веднъж спечели титлата в НСАА. Преди това с университетския тим на Кентъки Питино достигна четири пъти до Файнъл Фор, като веднъж спечелиха и титлата.

Източник: sportal.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар