ЕС единен и непоклатим срещу САЩ за ядрената сделка с Иран – Свят

Главните новини

Лидерите на ЕС се споразумяха за „единен подход на ЕС“ за запазване жизнена иранската ядрена сделка, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от пакта, съобщи европейски източник след разговорите в България. Двайсет и осемте лидери на Евросъюза подкрепиха и план за справяне с митата, които Тръмп налага върху европейските метали, заявявайки, че „ЕС няма да води преговори с насочено към челото оръжие“, каза източникът пред АФП, предаде БГНЕС. „ЕС ще продължи да се бори за международна система базирана на правила, въпреки скорошните решения относно (споразумението за борба с) изменението на климата, тарифите и Иран“, каза източникът, след като лидерите се срещнаха за вечеря в София.

Демонстрирането на единство идва, след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск се разграничи от Тръмп, като заяви, че „като гледаме на най-новите решения на президента Тръмп, някой може дори да си помисли, че с такива приятели нямаш нужда от врагове. Лидерите изразиха подкрепата си за план, включващ „подкрепата на ЕС за JCPoA (абревиатура на официалното име на сделката с Иран – Единният план за действие), докато Иран спазва сделката“, посочи източникът. Те също така се съгласиха да „инициират работа за защита на европейските компании, които са ощетени от американското решение“, което включва повторното налагане на санкции срещу Иран от Вашингтон. Но заедно със заявеното от САЩ, че са се оттеглили от сделката поради по-големите притеснения за действията на Техеран, лидерите на ЕС обявиха, че също ще „изразят загрижеността си за ролята на Иран в региона, иранската програма за балистични ракети и какво ще се случи след 2025 г.“.

По отношение на търговските въпроси лидерите на ЕС се съгласиха да „укрепят“ Европейската комисия, тъй като тя се стреми да договори окончателно освобождаване на стоманата и алуминия от американските мита, които трябва да влязат в сила на 1 юни. Ако се получи освобождаването от митата, ЕС е готов да предприеме стъпки, включително „доброволно регулаторно сътрудничество“ със САЩ и да работи по реформата на Световната търговска организация, след като Тръмп заяви, че САЩ са третирани несправедливо. Има и готовност да се „подобри реципрочният достъп до пазара за промишлените продукти, включително автомобилите, и либерализацията на обществените поръчки“.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар