ЕС подпечата европейското бъдеще на Западните Балкани с декларация – Свят

Главните новини

Срещата на върха в София приключи и даде очакваната надежда на държавите от Западните Балкани за присъединяване към Общността. Кога обаче засега не е ясно. За да постигнат страните в региона плановете си за евроинтеграция, ще трябва да заложат на реформите, които да ги приближат към членството. Все пак ЕС потвърждава недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани със специална декларация, приетата днес в София. Ръководителите на ЕС и държавите-членки са постигнали съгласие по документа, към който са се присъединили и партньорите от Западните Балкани, предаде бТВ.

Въз основа на постигнатия досега напредък партньорите от Западните Балкани отново потвърждават ангажираността си с европейската перспектива като свой категоричен стратегически избор и с активизирането на своите усилия и взаимна подкрепа, се казва в декларацията. В нея се посочва още, че ЕС е решен да укрепи и засили своята ангажираност на всички равнища в подкрепа на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона, включително чрез засилена помощ, въз основа на постигнатия от партньорите от Западните Балкани съществен напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи.

Евросъюзът приветства ангажираността на партньорите от Западните Балкани с върховенството на демокрацията и принципите на правовата държава, по-специално борбата с корупцията и организираната престъпност, доброто управление и зачитането на правата на човека и правата на лицата, принадлежащи към малцинства, пише още в документа. Укрепването на добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество са ангажимент на партньорите от Западните Балкани, който се подкрепя от ЕС.

Въз основа на постигнатия напредък, включително чрез регионални инициативи, ЕС и Западните Балкани се ангажират да повишат значително свързаността във всичките й измерения: в областта на транспорта и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и между хората.

В декларацията ЕС и партньорите от Западните Балкани признават, че резултатите в борбата с корупцията и организираната престъпност са от съществено значение за политическата и социално-икономическата трансформация на региона, както и за регионалната стабилност и сигурност, съответстващи на висшия интерес на гражданите им.

С дезинформацията и други хибридни дейности ще се борим съвместно чрез по-голямо сътрудничество в областта на устойчивостта, киберсигурността и стратегическата комуникация, се казва още в документа.

За да ускорим подобряването на живота на нашите граждани в областта на свързаността и сигурността с оглед на европейската перспектива на Западните Балкани, днес ЕС стартира приложената към настоящата декларация приоритетна програма от София за ЕС и Западните Балкани, стъпвайки на съответните аспекти от приетото на 6 февруари 2018 г. съобщение на Комисията, пише в декларацията.

ЕС приветства намерението на Хърватия да бъде домакин на среща на върха между ЕС и Западните Балкани по време на председателството си през 2020 г.

Целият текст на декларацията можете да намерите ТУК.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар