Журналистите от „Джумхуриет“ остават в затвора – Свят

Главните новини

Турският съд да остави журналистите и издателите на опозиционния всекидневник „Джумхуриет“ в затвора. Медийни наблюдатели към ООН и ОССЕ направиха остри изявления по повод решението, предаде БГНЕС.

Те подчертаха, че свободата на словото и изразяването не е право, което може да се ползва според прищевките на властите. И отново настояха за незабавното освобождаване на затворените, както и за необходимостта от промяна на управленските политики.

„Снощи съдът, който заседава в затвора „Силиври“, взе решение да продължи наложената мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Акън Аталай, Мурат Сабунджу, Кадри Гюрсел, Ахмет Шък и Емре Ипер. Спешно и неотложно в Турция трябва да бъде възстановена свободата на медиите и изразяването“, заявиха представителят на ОССЕ Харлем Дизаер и специалният докладчик при ООН Дейвид Кей.

Двамата медийни наблюдатели са категорични, че натискът върху медиите и свободата на словото представляват огромна заплаха за репортерите и за журналистическата професия в Турция. Според тях „оставянето на журналистите зад решетките е в противоречие не само с принципите на демокрацията, но и с подписаните международни договорености, за които Анкара изглежда е сляпа“.

Те подчертаха, че многократно са настоявали делата, заведени срещу журналисти и издатели на „Джумхуриет“, да паднат и задържаните да бъдат пуснати на свобода, като припомниха, че повече от 5 месеца те чакаха обвинителния акт в килиите.

Дизаер и Кей призоваха за незабавни законови и политически реформи, особено по отношение на свободата на медиите и изразяването.

Лидерът на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу заяви днес пред телевизия FOX, че още преди арестите в редакциите на „Джумхуриет“ и „Сьозджу“ е имало слухове за това, а когато е запитал премиера Бинали Йълдъръм има ли нещо вярно, е получил категорично отрицателен отговор.

„Възможно ли е да се твърди, че при 170 журналисти в затвора в тази страна има демокрация? Тези хора са абсолютно невинни. Вижте разследващия журналист и писател Ахмет Шък – още по времето на аферата „Ергенекон“ написа книга и разобличи Фетхуллах Гюлен, но тиражите й бяха иззети и той отиде в затвора. Сега отново е зад решетките. Операциите срещу вестника бяха отдавна планирани“, посочи Кълъчдароглу.

От 7,5 до 43 години затвор за всяко от обвиненията грозят журналистите, които месеци наред са в т.нар. предварителен арест.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар