Задържани са трима са злоупотреби с европари в Агенцията по рибарство

Бизнес, Брюксел, България, Главните новини, Европа, Ексклузивно, Икономика, Криминално, Политика, Престъпления, Скандално

iaraТрима души са задържани по разследване за злоупотреби с европейски средства  в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Сред тях е и изпълнителният директор на институцията Янчо Янев, съобщи говорителят на главната прокуратура Румяна Арнаудова.

Още един от задържаните е служител на агенцията, а третият най-вероятно е представител на фирма, която е изпълнявала европейски проекти, финансирани от ИАРА.

Случаят се разследва от няколко месеца по сигнал, че срещу неверни данни фирми са получавали евросубсидии.

Специализираната прокуратура и ДАНС са направили обиски в три града – Бургас, София и Ямбол. В Бургас се намира централата на агенцията, която беше преместена през лятото на 2015 г., а лично премиерът Бойко Борисов преряза лентата на новата сграда. Агенцията се премести в морския град от София, където все още се помещава част от архива й. Обиските в Ямбол най-вероятно са свързани с офисите на фирмата, която е получила неправомерно средства.

Говорителят на главния прокурор каза пред БНР, че документи се проверяват и в Държавен фонд „Земеделие“ и Разплащателната агенция, за да се установи дали няма участие в тази измамна схема и на лица на по-високо ниво.

Повече подробности за акцията, задържаните, парите и проекта ще станат ясни по-късно днес.

Отклоняване на европари от риболовни стопанства и ферми за миди

Според източник на Флагман.бг специализираната операция на МВР и прокуратурата е по сигнал за отклоняване на крупни суми при финансиране на големи рибовъдни стопанства и ферми за миди.

„Така наречените колектори – инсталации за развъждане на миди например са изключително скъпи, имало е и сигнали за неправомерно разпределение на квоти за улов на калкан“, казва източникът на Флагман.бг.

Изданието уточнява, че не е ясно дали сигналите не са  доноси от недоволни от новото ръководство на ИАРА.

Освен документация, при акцията са иззети и компютрите от кабинетите на изпълнителния директор Янчо Янев, заместничката му по административната част Галя Мачорска, на финансовия директор Михаил Златев.

Обиск е имало и в кабинета на Ясен Киров, който е пристигнал в централното управление на ИАРА с длъжност втори заместник изпълнителен директор, със същия ранг като на Мачорска. Това според запознати било твърде странно назначение, извършено през юли 2016 г. Киров дотогава бил обикновен инспектор в ямболския офис на ИАРА, пише Флагман.бг.

Агенцията управлява 113 млн. евро

ИАРА управлява Програмата рибарство с бюджет от 113 млн. евро за периода 2014-2020 г. От тях 88 милиона евро са от европейски фондове. Програмата беше одобрена от Европейската комисия в края на 2015 г.

Средствата трябва да бъдат използвани за осъвременяване на риболовната инфраструктура, насърчаване на иновациите, събиране на морски отпадъци, развитие на нови форми на приходи за риболовците.

Янчо Янев работи от 2009 г. в Агенцията по рибарство. Той беше назначен за изпълнителен директор през 2014 г. след поредица от скандали, свързани с работата й.

Източник: Медиапул

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар