Започва кампания по озеленяване на София с 1500 дървета – Зелен свят

Главните новини

Над 1500 дървета ще бъдат засадени в София. Озеленяването ще бъде както по централната част на града, така и в междублоковите пространства и училищата, съобщиха от Столична община.

Засаждат се устойчиви на климатичните промени дървета като ясен, сребриста липа, червен дъб. Видовете са консултирали с експерти от Лесотехническия университет.
 
Стартира се с компенсаторно засаждане и попълване на празните места по тротоарите от премахнати изсъхнали или изгнили дървета по бул. „Цар Освободител“, бул. „Прага“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, бул. „Васил Левски“, ул. „Георги Раковски“, бул. „Пенчо Славейков“. На бул. „Цар Освободител“ екипи са засадили дървета на празни места в участъка между площадите „Княз Александър Първи“ и „Независимост“.

След централните булеварди кампанията ще обхване постепенно по-малки улици и ще продължи по график в междублокови пространства и паркове.
 
Кампанията ще продължи с озеленяване в дворове на училища и детски градини под надслов „Моето зелено училище“. Екипът на Столична община ще се обърне към ръководствата на училищата и детските градини, за да създадат вътрешна организация и да включат и учениците в засаждането на дръвчетата.
 
Зам.-кметът по екология Йоана Христова заяви, че започва работа по създаването на нова гора между кварталите „Люлин“ и „Суходол“. Гората ще е с площ 225 декара и се очаква в нея да бъдат засадени 125 000 дървета в рамките на три залесителни сезона.

В инициативата ще бъдат привлечени и доброволци – столичани, които да се включат в процеса по засаждането. Материалите ще бъдат предоставени от Столичната община.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар