ЗАПОЧНА СЕ! Черна гора издаде международна заповед за арест на бивш агент на ЦРУ

САЩ, Свят, ЦРУ

Заради опита за преврат от 2016 година

Черна гора издаде международна заповед за арест на бивш агент на ЦРУ поради предполагаемото му участие в проваления опит за проруски преврат, целящ да предотврати членството на страната в НАТО, предава БТА, позовавайки се на информация от Асошиейтед прес.

Черногорската телевизия съобщи, че прокурорите искат екстрадирането на Джоузеф Асад, американски гражданин от египетски произход, по обвинение в участие в престъпно начинание, водено от двама офицери от руското военно разузнаване – Едуард Широков и Владимир Попов.

На 6 ноември главният специален прокурор на Черна гора Миливой Катнич заяви, че група граждани на Сърбия, Черна гора и Русия са се опитали да извършат терористичен акт на 16 октомври 2016 г., в деня на парламентарните избори в Черна гора. По думите му организатори на тази група са руски националисти, които смятали, че властта начело с премиера Мило Джуканович не може да се смени чрез избори, а трябва да бъде свалена със сила. Арестувани бяха и 20 граждани на Сърбия по подозрение, че подготвяли терористични актове.

След разследване, продължило 17 месеца, черногорски полицейско-прокурорски екип е свързал многобройни детайли и е открил директни връзки и роля на Джоузеф Асад в криминалната организация, водена от руските граждани, агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ) – Едуард Широков и Владимир Попов, съобщиха миналия месец черногорски медии. Заподозреният Асад е с регистрирано пребиваване в САЩ и не е достъпен за черногорските власти и след като Висшият съд взе решение за арест, министерството на правосъдието чрез Интерпол издаде международна заповед за задържането му.

Според информации в медиите участието на Асад в октомврийските събития в Черна гора отдавна е във фокуса на специалната прокуратура и затова е било поискано той да бъде изслушан, но Асад избегнал това, позовавайки се на петата поправка към конституцията на САЩ.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар