Знамето на гейовете се развя пред Европейската комисия

Без категория

Знамето на дъгата, както е известен международно признатият символ на общностите с различна сексуална ориентация, се развя пред централата на Европейската комисия в Брюксел.

Поводът е, че на 17 май се отбелязва Международният ден за борба с хомофобията, трансфобията и бифобията, като тази година глобалната тема е “Съюзи за солидарност”.

Това означава също, че и ЛГБТИ общностите трябва да се съюзяват с други малцинства и да помагат в най-различни сектори, за да не бъдат изоставяни хора, обект на тормоз и насилие, пише “Дневник”.

В Брюксел вчера бе организиран и форум, на който представители на ЛГБТИ средите и техни съюзници споделят опита си в три сектора – спорт, култура и частния бизнес.

Това е резултат и усилия на международно равнище през последните близо 15 години. От септември 2016 г. Съветът на ООН по правата на човека назначи първия независим експерт за защита от насилие и дискриминация, основани на сексуалната ориентация и половата идентичност. В момента постът се заема от Виктор Мадригал-Борлос.

Световната организация прецени, че проблемът наистина е сериозен, защото в ХХI век заради реална или предполагаема сексуална ориентация биват убивани, пребивани, изтезавани и произволно задържани хора.

На някои места те са принуждавани насилствено да сключват брак с пол, който не харесват, отнето им е право на събиране, сдружаване и свобода на словото, подлагани са на медицинско насилие, дискриминация при оказване на здравна помощ, достъп до работа, образование и жилищно настаняване.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар