Идва захлаждане, с валежи и градушки на места – България

Главните новини

Идва захлаждане, с валежи и градушки на места

Нели Апостолова

В сряда преди обед ще има променлива облачност, а след обед ще се увеличи и на много места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Има условия и за локални градушки. Максималните температури ще бъдат между 23° и 25° в западната част на страната и между 29° и 31° – в централната част на Северна България. 

Преди обед вятърът ще бъде до умерен от южната четвърт, а след обед ще е умерен от северозапад. Атмосферното налягане ще се понижава. Това показва прогнозата за времето ан НИМХ към БАН.

Над западните и централните части на Стара планина ще има значителна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа силен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 20°, на 2000 м – около 14°.

Очаква ни топла есен, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев пред Нова телевизия. Той обърна внимание, че август е бил вторият най-горещ месец на планетата откакто се водят метеорологични наблюдения.

„Нормално е да предположиш, че и есента ще е топла, а зимата – мека. Това е по-близо до нормалната логика“, каза професорът.

Днес ще е топло, а с настъпването на есента ни очакват нормални за сезона температури, но значително по-ниски от тези, с които сме свикнали напоследък.

В Деня на независимостта 22 септември максималните градуси за деня ще бъдат от порядъка на 16-17 до 20, каза проф. Рачев. Есенното равноденствие тази година настъпва вечерта на 22 септември.

След захлаждането в следващите дни времето ще се стабилизира и максималните температури ще са нормални за края на септември.

Октомври ще бъде сравнително топъл месец, прогнозира климатологът.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар